Raskrinkavanje.ba

IS Radio → Масакр на Маркалама инсцениран под менторством “Запада“

04.02.2024
Tekst članka

Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево, Драгиша Тушевљак, рекао је Срни, да је злочин на сарајевској пијаци Маркале 1994. године, инсцениран по менторству са Запада, те да Бошњаци и данас раде по том принципу.

Тушевљак је изразио сумњу да ће Срби икада успјети да докажу међународној заједници истину о догађајима на Маркалама.

„Саме слике говоре да је то било монтирано. Као што данас имају своје менторе са Запада, тако су и у то вријеме имали своје менторе који су им говорили шта треба да ураде, како би изазвали реакцију међународне заједнице, па је касније услиједило и бомбардовање положаја Војске Републике Српске“, рекао је Тушевљак.

Он је истакао да је поразно то што Бошњаци и 30 година након догађаја на Маркалама, одгајају дјецу погрешно.

„Одгајају их да мрзе Србе и да нас називају погрдним ријечима. Ми своју дјецу одгајамо другачије. То су велике разлике“, рекао је Тушевљак.

Он је навео да је Бошњацима и мржња према Србима увезена са Запада.

„Срби су, према њиховим убјеђењима, увијек криви за све што се дешава на простору Балкана“, рекао је Тушевљак.

Сутра се навршава 30 година од масакра на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

У два одвојена напада на ову сарајевску пијацу живот је изгубило више од стотину цивила.

Први напад догодио се 5. фебруара 1994. године, када је од експлозије наводно само једне минобацачке гранате, погинуло 68, а рањена 144 грађана.

Напад је поновљен годину и по дана касније, када је убијено 37, а повријеђено 90 цивила, а послужио је као покриће за масовне нападе авијације НАТО-а на Републику Српску.

Članak indeksiran 06.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi