Raskrinkavanje.ba

Nova teorija zavjere i stari negatorski narativ o masakru na Markalama

Pojedini mediji iz regiona već tradicionalno uoči godišnjice masakra na sarajevskoj pijaci Markale objavljuju tvrdnje da je riječ o insceniranom događaju, ignorišući sudski utvrđene činjenice. Nova teorija zavjere o navodnom projektu “Markale” razrađenom u Americi tako je objavljena na mnogim portalima.

Foto: Stu.dio, Shutterstock

Uoči obilježavanja 30. godišnjice prvog masakra na sarajevskoj pijaci Markale, na portalu javne novinske agencije Srna 3. februara 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

PROJEKAT "MARKALE" RAZRAĐIVAN U AMERICI, NAPRAVLjENA I MAKETA PIJACE

U članku se navodi:

Bivši obavještajac Vojske Srbije general u penziji Jovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projektovana i da su na tome radile američke tajne službe i muslimanske snage iz BiH.

Milanović je rekao da je iz dva izvora međunarodnih snaga u BiH dobio informaciju da je nedaleko od Vašingtona u mjestu Aleksandrija na rijeci Potomak napravljena maketa pijace Markale, te da su projekat radile američke tajne službe, a u svemu učestvovale i muslimanske snage iz BiH.
(...)
Cijela informacija i podaci koji su tada prikupljeni o tome, naveo je on, sakriveni su dva do tri dana u Unproforu i snagama koje su bile na tom prostoru, a Savjetu bezbjednosti UN su to poslali kada je već bilo kasno i kada je Republika Srpska bila optužena da je akter operacije "Markale" i da predstoji napad na nju.

"Cilj je bio izvršiti odmazdu nad Republikom Srpskom, a u vojnoj terminologiji to podrazumeva rušenje svega postojećeg, odnosno onesposobljavanje jedne teritorije, kako u infrastrukturi, tako i u borbenoj tehnici i ljudstvu. Prema tome, bilo je vrlo radikalno", rekao je Milanović.

Milanović navodi da je jedan od izvora iz kojih je dobio ove informacije francuski oficir Pierre-Henri Bunel, a identitet drugog nije otkrio iz bezbjednosnih razloga. Kao “dokaz” za svoje tvrdnje navodi i memoare nekadašnjeg posrednika Davida Ovena, u kojima je “na neki način opisana operacija Markale” i u kojima za masakr nisu “eksplicitno optuženi Srbi”.

Tvrdnje o “operaciji Markale” prenijelo je još desetak medija iz BiH i regiona, uključujući i javnog emitera Radio-televiziju Republike Srpske, kao i regionalnu redakciju ruskog državnog medija RT.

Nešto drugačiji članci, u kojima se također tvrdi da je masakr na Markalama insceniran, odnosno da su za njega odgovorne tadašnje vlasti u Sarajevu, objavljeni su uoči i na dan godišnjice ovog masakra na mnogobrojnim portalima iz regije (1, 2, 3).

Šta su činjenice?

Narativ prema kojem je 1994. insceniran masakr na Markalama, odnosno prema kojem je odgovornost za masakr neutemeljeno pripisana Vojsci Republike Srpske (VRS), prisutan je u javnom prostoru već decenijama. Iznošenje takvih tvrdnji intenzivira se uglavnom pred obilježavanje godišnjice prvog masakra na Markalama 5. februara i drugog masakra 28. augusta. Raskrinkavanje se ovom temom bavilo već nekoliko puta u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Negiranje se i ove godine, kao i prethodnih, uglavnom temelji na ignorisanju ili osporavanju sudski utvrđenih činjenica. 

Naime, za masakr na Markalama 5. februara 1994. godine u Haškom tribunalu na doživotne kazne zatvora osuđeni su bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Stanislav Galić. U analizi Raskrinkavanja objašnjeno je da je još 2003. u sudu utvrđeno odakle je došla granata ispaljena na Markale.

Sud je u utvrđivanju činjenica razmotrio nalaze “lokalnog istražnog tima koji je na dan eksplozije izišao na pijacu u 13:20 sati” i čija je “istraga trajala približno nedjelju dana”: sudsko vijeće je razmotrilo “zasebne izvještaje stručnih članova, između ostalih, balističara Mirze Sabljice, Hamdije Čavčića i Berka Zečevića”. Sud je potom uzeo u razmatranje i izvještaje “vojnih posmatrača UN-a i članova tima 4. Francuskog bataljona UN-a”, te nalaze još jednog tima UN-a koji je nastavio “ranije istrage (UN)”, te bio ograničen “na analizu kratera i tehničke aspekte eksplozije”.

prvostepenoj presudi Galiću, izrečenoj 5. decembra 2003. godine, a koja je potvrđena odlukom Žalbenog vijeća u ovom predmetu 2006. godine, navodi se i da su istražitelji UN-a “razmotrili priče žrtava, predstavnika UN-a koji su na dan eksplozije bili u Sarajevu, te informacije o vojnoj opremi i položajima jedinica koje su dobili od ABiH i SRK-a”. Izvještaj koji je podnesen 15. februara 1994. utvrdio je da je “do eksplozije došlo 5. februara 1994, između 12:10 i 12:15 sati, na prepunoj pijaci u Sarajevu”, da je “eksploziju prouzrokovala konvencionalna, fabrički proizvedena, minobacačka granata od 120 mm”, te je ustanovio pravac iz kojeg je doletjela minobacačka granata.

Sudsko vijeće razmotrilo je i nalaze vještaka odbrane kojim se odbacuju “zaključci Sabljičinog balističkog izvještaja, Zečevićevog balističkog izvještaja i Izvještaja UN-a da je naprava koja je na pijaci eksplodirala minobacačka granata od 120 mm”. Sudsko vijeće je potom razmotrilo izjave svjedoka koji su živjeli u blizini linije razdvajanja oko Sarajeva:

“Svjedok AF, stanovnik Sarajeva, posvjedočio je da se 5. februara 1994. oko 12:00-12:30 sati nalazio u bašti kuće svoje majke koja se nalazi približno 200 metara ispod Špicaste stijene, položaja SRK-a sjeveroistočno od Sarajeva, i da je čuo kad je ispaljen projektil iz teškog oruđa poput minobacača s područja Mrkovića, iza Špicaste stijene, a zatim i eksploziju u gradu. U vrijeme tog događaja, svjedokinja AK-1 je bila u svojoj kući na Sedreniku, koja se nalazi približno 500 metara južno od linija sukoba, i čula je pucnjavu iz pravca Mrkovića.”

Sudsko vijeće je, nakon toga, većinom utvrdilo da je “minobacačka granata od 120 mm koja je 5. februara 1994. ispaljena na pijacu Markale i koja je ubila više od 60, a ranila više od 140 ljudi van razumne sumnje namjerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a“, odnosno Vojske Republike Srpske.

Dakle, odgovornost SRK-a, odnosno Vojske Republike Srpske, za masakr na pijaci Markale 1994. utvrđena je u sudu na osnovu niza materijalnih dokaza i svjedočenja. 

Jovan Milanović je bivši general Vojske Jugoslavije kojem je francuski major Pierre-Henri Bunel 1998. godine dao informacije o planu NATO-a da izvede zračne napade na području tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Pierre-Henri Bunel je francuski vojni zvaničnik koji je špijunirao za vladu SRJ i predao strogo povjerljive informacije o planu NATO-ove zračne operacije, zbog čega je 2001. godine osuđen na nekoliko godina zatvora. Bunel je imao kontradiktorne izjave o motivima dijeljena ovih informacija, jednom tvrdeći da je to radio iz ličnih razloga, uglavnom “mržnje prema SAD-u”, a u drugim prilikama da je pratio naredbe nadređenih. Nakon što je izašao iz zatvora, kako je izvijestio francuski Le Figaro 2007. godine, povukao se iz vojske i počeo širiti teorije zavjere o napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 2001. godine. 

Bunel je 2002. godine objavio knjigu pod nazivom “Ratni zločini NATO-a” u kojoj navodi da su masakri na Markalama inscenirani, ali bez ikakvih konkretnih dokaza. 

Na koncu, Milanović nije prezentovao nikakve dokaze za navodni projekat “Markale”, razrađen u Aleksandriji u SAD-u. Njegove tvrdnje baziraju se na navodnoj Bunelovoj izjavi, bivšeg špijuna za srbijansku vladu, i navodnoj izjavi još jedne neimenovane osobe. Osim njegovih navoda, ne postoje nikakvi dokazi da je “kopija” pijace Markale napravljena u Aleksandriji.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je projekat “Markale” razrađen u Americi, odnosno da je masakr na pijaci bio insceniran događaj za koji je neutemeljeno okrivljen VRS, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Napomena

8.2.2024. Nakon objave ove analize, portal Novosti ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.2.2024. Nakon objave ove analize, portal RT Balkan ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 05.02.2024

Srna: Dogodilo se na današnji dan

BIJELjINA, 5. FEBRUARA /SRNA/ - Danas je ponedjeljak, 5. februar, 36. dan 2024. Do kraja godine ima 330 dana.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

Radio-televizija Vojvodine: Времеплов: Рођен Вељко Петровић

НОВИ САД - На данашњи дан 1884. године рођен је српски писац Вељко Петровић, члан Српске академије наука и уметности. Најчешћи мотив његове књижевно...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

Info centar Sokolac: ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН

Данас је понедјељак, 5. фебруар, 36. дан 2024. До краја године има 330 дана.

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Pečat: “ЛАЖНА ЗАСТАВА” НАД МАРКАЛАМА ВЕЋ 30 ГОДИНА: Много је доказа да Срби нису починили масакр на сарајевској пијаци 1994.

Три деценије експлозију на сарајевској пијаци Маркале у којој је страдало 68 грађана, а више од 140 рањено, Запад приписује Србима и Војци Републике С...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

NSPM: На данашњи дан 1884. рођен Вељко Петровић; 1885. белгијски краљ Леополд II прогласио "Слободну државу Конго"; 1994. на сарајевској пијаци Маркале погинуло 68 особа а рањено око 200, у експлозији минобацачке гранате

НОВИ САД - На данашњи дан 1884. године рођен је српски писац Вељко Петровић, члан Српске академије наука и уметности. Најчешћи мотив његове књижевност...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

IN4S: Циљ је био сатанизација Срба: 30 година од монструозне провокације и убистава на Маркалама

Убијање и несрећа на сарајевској пијаци Маркале је класичан пример произвођења догађаја „где се убија сопствени народ због некаквих виших циљева“, каж...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

IS Radio: “Маркале 1“ – злочин који је без доказа приписан Србима

Сутра се навршава 30 година од дана када је на сарајевској пијаци „Маркале“, наводно од само једне минобацачке гранате, погинуло 68 људи, а оптужени с...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

IS Radio: Масакр на Маркалама инсцениран под менторством “Запада“

Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево, Драгиша Тушевљак, рекао је Срни, да је злочин на сарајевској пијаци Маркале 1994. годи...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

Adavinic: SUČELJAVANJE – Cilj je bio satanizacija Srba: 30 godina od monstruozne provokacije i ubistava na Markalama

Ubijanje i nesreća na sarajevskoj pijaci Markale je klasičan primer proizvođenja događaja „gde se ubija sopstveni narod zbog nekakvih viših ciljeva“,...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Večernje novosti: „LAŽNA ZASTAVA“ NAD MARKALAMA VEĆ 30 GODINA: Mnogo je dokaza da Srbi nisu počinili masakr na sarajevskoj pijaci 1994.

TRI decenije eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u kojoj je stradalo 68 građana, a više od 140 ranjeno, Zapad pripisuje Srbima i Vojci Republike...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Alternativna televizija (.rs): Tuševljak: Masakr na Markalama insceniran po mentorstvu sa zapada

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je Srni da je zločin na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Srna: МАСАКР НА МАРКАЛАМА ИНСЦЕНИРАН ПО МЕНТОРСТВУ СА ЗАПАДА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је Срни да је злочин на с...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Novosti: "LAŽNA ZASTAVA" NAD MARKALAMA VEĆ 30 GODINA: Mnogo je dokaza da Srbi nisu počinili masakr na sarajevskoj pijaci 1994.

TRI decenije eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u kojoj je stradalo 68 građana, a više od 140 ranjeno, Zapad pripisuje Srbima i Vojci Republike...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.02.2024

Srna: ЗАПАД У УКРАЈИНИ ПРИМЈЕЊУЈЕ ТЕХНИКЕ КОЈЕ ЈЕ РАЗВИО ТОКОМ РАТА У БиХ

МОСКВА, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Међународног института за развој научне сарадње Елена Пономарјова рекла је да се у Украјини користе технологи...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Pokret za odbranu Kosova i Metohije: Прича о Јовану Милановићу: Српски обавештајац у централи НАТО-а разоткрива Маркале и Рачак

Највећи српски обавештајац Јован Милановић уз помоћ своје обавештајне мреже “Олимпик” у седишту НАТО-а у Бриселу разоткрио је како је ЦИА инсценирала...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Palelive: Запад у Украјини примјењује технике које је развио током рата у БиХ

МОСКВА – Предсједник Међународног института за развој научне сарадње Елена Пономарјова рекла је да се у Украјини користе технологије застрашивања, фор...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

Iskra: Прича о Јовану Милановићу: Српски обавештајац у централи НАТО-а разоткрива Маркале и Рачак

Највећи српски обавештајац Јован Милановић уз помоћ своје обавештајне мреже “Олимпик” у седишту НАТО-а у Бриселу разоткрио је како је ЦИА инсценирала...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 05.02.2024

Intermagazin: PRIČA O JOVANU MILANOVIĆU: Srpski obaveštajac u centrali NATO-a razotkriva Markale i Račak

Najveći srpski obaveštajac Jovan Milanović uz pomoć svoje obaveštajne mreže „Olimpik“ u sedištu NATO-a u Briselu razotkrio je kako je CIA inscenirala...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 04.02.2024

RT Balkan: Priča o Jovanu Milanoviću: Srpski obaveštajac u centrali NATO-a razotkriva Markale i Račak

Milanović je, početkom avgusta 1998, pola godine pre insceniranja masakra u Račku 15. januara 1999. godine, koji je poslužio kao direktan povod za ag...

 • Teorija zavjere
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 04.02.2024

Srbi na okup: СРПСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИВА: Пројекат „Маркале“ разрађиван у Америци, направљена и макета пијаце

Бивши обавештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајеву пројектов...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Savez Srba iz regiona: Пројекат „Маркале“ разрађиван у Америци, направљена и макета пијаце

Бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајеву пројекто...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Palelive: Пројекат „Маркале“ разрађиван у Америци, направљена и макета пијаце

БЕОГРАД – Бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајев...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Srna: ПРОЈЕКАТ "МАРКАЛЕ" РАЗРАЂИВАН У АМЕРИЦИ, НАПРАВЉЕНА И МАКЕТА ПИЈАЦЕ

БЕОГРАД, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пија...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Pravda: SRPSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIVA: Projekat "Markale" razrađivan u Americi, napravljena i maketa pijace

Bivši obaveštajac Vojske Srbije general u penziji Jovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projekto...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Serbian News Canada: Projekat „Markale“ razrađivan u Americi, napravljena i maketa pijace

Bivši obavještajac Vojske Srbije general u penziji Јovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projekto...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

Večernje novosti: BIVŠI OBAVJEŠTAJAC VOJSKE SRBIJE OTRKRIVA: Projekat „Markale“ razrađivan u Americi

BIVŠI obavještajac Vojske Srbije general u penziji Jovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projekt...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 03.02.2024

RTRS: Projekat "Markale" razrađivan u Americi, napravljena i maketa pijace

Bivši obavještajac Vojske Srbije general u penziji Јovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projekto...

 • Teorija zavjere