Raskrinkavanje.ba

Palelive → Запад у Украјини примјењује технике које је развио током рата у БиХ

04.02.2024
Tekst članka

МОСКВА – Предсједник Међународног института за развој научне сарадње Елена Пономарјова рекла је да се у Украјини користе технологије застрашивања, формирања протектората и успостављања хегемоније које су прво развијене у рату у БиХ, а потом и на Косову.

„Српско искуство нас учи да будемо спремни на све провокације и сваку врсту агресије“, упозорила је Пономарјова.

Она је оцијенила да „савремени западни варвари пажљиво промишљају“ и да су свјесни злочина који се чини, преноси „Руска газета“.

Изјава Пономарјове је услиједила након што је бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић рекао Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајеву, за коју су оптуживали Србе, пројектована у Сједињеним Државама и да су на томе радиле америчке тајне службе и муслиманске снаге из БиХ.

Да би се планирали сви детаљи операције на пијаци Маркале, у околини Вашингтона у мјесту Александрија код ријеке Потомак направљена је макета мјеста напада, навео је Милановић, а цијела операција је припремана мјесец дана раније него што је изведена.

Милановић је истакао да је информацију о Маркалама добио из два извора, који су били припадници међународних снага у БиХ, а један од њих је француски официр Пјер Анри Бинел, те да је доставио у Београд 7. августа 1998. године, односно пет мјесеци прије него што се десио случај „Рачак“ на Косову и Метохији који је послужио као изговор за НАТО-а бомбардовање СР Југославије.

Članak indeksiran 06.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi