Raskrinkavanje.ba

Adavinic → SUČELJAVANJE – Cilj je bio satanizacija Srba: 30 godina od monstruozne provokacije i ubistava na Markalama

05.02.2024
Tekst članka

Ubijanje i nesreća na sarajevskoj pijaci Markale je klasičan primer proizvođenja događaja „gde se ubija sopstveni narod zbog nekakvih viših ciljeva“, kažu analitičari i dodaju da su sve ekspertize pokazale da mina nije došla sa srpskih položaja.

Danas je 30 godina od eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, u kojoj je stradalo 68 stanovnika ovog grada. Događaj nikada nije dobio tačan epilog, a istina je ostala daleko od javnosti.

Zahvaljujući muslimanskoj i zapadnoj propagandi postao je, međutim, bič u rukama stranih moćnika protiv Srba i Republike Srpske kako bi se preokrenuo tok građanskog rata u BiH, pišu „Večernje novosti“.

Markale će biti meta i u avgustu 1995. godine, nakon čega će NATO krenuti u masovno bombardovanje srpskih položaja. Posledice bačenih uranijumskih bombi i danas osećaju stanovnici sarajevsko-romanijske regije, a na hiljade ljudi je umrlo od posledica trovanja uranijumom.

„Slučaj Markale“ iz februara 1994. godini danas ima dve istine. Muslimansku, po kojoj su Srbi krivi, i srpsku, po kojoj su muslimani razneli pijacu po scenariju od dve godine ranije, kada su napravili masakr u Ulici Vase Miskina, a sve kako bi Srbe pokazali kao zločince a muslimane žrtve.

Scenario sa Markala je iskorišćen i u slučaju „Račak“ iz 1999. godine, kada je zapadnim silama bio potreban događaj da krenu u obračun sa Srbima i NATO agresiju na SRJ, navodi list.Izvor-foto: Agencije i portali

Članak indeksiran 06.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi