Raskrinkavanje.ba

Kosovo press → MASAKR U BEOGRADU 14-godišnjak koji je ubio 9 ljudi u Beogradu je unuk učesnika genocida u Srebrenici

05.05.2023
Tekst članka

Nakon teškog zločina koji se prije neki dan dogodio u Beogradu, u kojem je 14-godišnjak ubio 9 osoba, 8 učenika i čuvara škole, iz dana u dan se otkrivaju šokantni detalji iz njegovog života i života porodice.

Mediji u Bosni i Hercegovini su prijavili da je Kosta Kecmanović, dječak koji je masakrirao školu u Beogradu, nećak Nenada Kecmanovića.

Nenad Kecmanović je tokom rata bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, do jula 1992. godine, kada je napustio politiku. Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, on je pred Haškim tribunalom izjavio da je rat u Bosni izazvan muslimansko-hrvatskim “preglasavanjem Srba”, prenosi Senzor.

Nakon obilježavanja 19 godina od genocida u Srebrenici, Kečmanović je – kao svjedok odbrane Ratka Mladića – negirao da se to ikada dogodilo. Ni u Srebrenici, ni na drugim mjestima koja su okupirale srpske snage generala Mladića.

„Pa, ono što se danas koristi, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, je nešto sasvim drugo što se ranije i u teoriji tretiralo kao genocid u praksi. Prema klasičnoj definiciji, genocid je podrazumijevao sistematsko uništavanje jednog naroda. Nešto kao što je bila nacistička Njemačka, odnosno šta su nacisti radili Jevrejima”, rekao je tom prilikom.

Članak indeksiran 10.05.2023. Zadnji put osvježen 10.05.2023.

Ocijenjeno u analizi