Raskrinkavanje.ba

Kroz Objektiv → Matthew Palmer poručio Vučiću: Na veliku Srbiju morat ćeš da zaboraviš, imao je poruku i za BiH

22.05.2021
Tekst članka

– Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti.

Još jedan ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju EU. Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. Sjedinjene Države će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner, prenosi Glas Amerike.

Sjedinjene Države će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Palmer je poručio i da Vašington želi da Crna Gora nastavi da daje doprinos Alijansi, uključujući i misiju KFOR-a.

Glas Amerike: Crna Gora proslavlja 15. godišnjicu nezavisnosti. Koji su najveći uspjesi koje je zemlja ostvarila u prethodnom periodu?

Palmer: To je bilo izvanrednih 15 godina i čestitam Crnoj Gori i njenim građanima obilježavanje 15. godišnjice nezavisnosti. Sjedinjene Države su bile prisutne od samog početka, kao snažan partner Crne Gore i njenog naroda. Mogu se istaći neki izvanredni uspjesi. Značajno dostignuće je što je Crna Gora postala 29. članica NATO-a.

Još jedan ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju EU. Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. Sjedinjene Države će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner.

Glas Amerike: A koji su to izazovi za Crnu Goru u narednom periodu?

Palmer: Ima još posla, naročito u oblasti vladavine prava. Da bi se kvalifikovala za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora će morati da udvostruči napore u pogledu tog pitanja. Da postigne napredak u vladavini prava, u slobodi medija i pokaže posvećenost ispunjavanju obaveza kao eventualna članica Evropske unije.

Glas Amerike: Pomenuli ste da su SAD bile uz Crnu Goru tokom proteklih 15 godina. Kakva će biti uloga Sjedinjenih Država u narednom periodu?

Palmer: Kao saveznik i partner, bićemo stalno prisutni, i kroz dobra i loša vremena. Bićemo tu da podržimo i ohrabrimo Crnu Goru dok se suočava sa izazovima u preduzimanju neophodnih koraka u borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava, zalaganju za transparentnost, dobru upravu i odgovornost. Bićemo prisutni programski i politički, da u potpunosti podržimo napore Crne Gore da napreduje na evropskom putu.

Glas Amerike: 15 godina posle referenduma, podjele u Crnoj Gori se produbljuju, a tenzije rastu naročito nakon što je nova vlada preuzela vlast. Da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori?

Palmer: Svakako nam je veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost. I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u Evropskoj uniji.

Svakako postoje duboke podjele u Crnoj Gori i ona nije jedinstvena u tom pogledu. Postoje duboke podjele širom zapadnog svijeta i više demokratskih društava gdje se svi borimo sa tim. Uvjereni smo da će Crna Gora da se uspješno i efikasno suoči sa tim izazovima i da napreduje, ne samo kao snažan partner Sjedinjenih Država, već i kao – na kraju krajeva – članica Evropske unije.

Glas Amerike: Ali, koliko ste zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija? Da li ima bojazni da bi mogle da destabilizuju zemlju?

Palmer: Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore.

Glas Amerike: Najveća opoziciona stranka, DPS, odlučila je da bojkotuje rad parlamenta nakon usvajanja novog Zakona o tužilaštvu, koji je predsjednik Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivane. Da li Sjedinjene Države imaju bilo kakve primjedbe u pogledu novog zakona?

Palmer: Smatramo da je veoma važno da su taj zakon, i svi zakoni u potpunosti usklađeni sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema Evropskoj uniji. Venecijanska komisija je ponudila određena mišljenja o tom zakonu. Veoma bi smo voljeli da se preporuke komisije integrišu u zakon da bi se osiguralo da je pravni okvir Crne Gore u potpunosti usklađen sa njenim aspiracijama u vezi sa EU.

Kada je riječ o ulozi DPS-a, više puta smo stavili do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu, da je bojkotovanje izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju. To smo jasno i snažno ukazali kada su stranke, koje su sada u vladi, bojkotovale parlament. Ohrabrio bih i pozvao DPS da se vrati u parlament i prihvati svoje obaveze kao dio opozicije, i u pogledu izborne politike i zastupanja onih koji su glasali za njih u crnogorskim demokratskim institucijama.

Glas Amerike: Da li postoji zabrinutost da bi novi zakon mogao da dovede do politizacije tužilaštva i pravosuđa?

Palmer: Postoje veoma određene preporuke Venecijanske komisije u pogledu tog zakona i izmjena u njemu, koje bi bile potrebne da bi on bio usklađen sa stavovima i preporukama komisije. Riječ je o stvarnim ekspertima, ljudima sa dubokim razumjevanjam evropskog zakona. Važno je da kada Crna Gora pravi takve vrste izmjena svog pravnog okvira, da to bude urađeno u skladu sa njenim aspiracijama prema EU.

Oslobođenje.

Članak indeksiran 25.05.2021. Zadnji put osvježen 25.05.2021.

Ocijenjeno u analizi