Raskrinkavanje.ba

Radio-televizija Vojvodine → Мејер: Београд и Приштина да поделе Косово и Метохију до Ибра

19.12.2019
Tekst članka

БЕОГРАД - Бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мејер као решење за КиМ предлаже договор Београда и Приштине око поделе територије, наводећи да би та граница требало да буде на Ибру.

Он је у ауторском тексту за "Недељник" навео да би Београд требало директно да се обрати Приштини, јер, како каже, ако би Београд и Приштина могли да се договоре око тет-а-тет сусрета можда би било могуће да пронађу истински компромис, повољан по обе стране.

 

косово, србија, косово, и, метохија, мапа

РТВ

"Могу да почну тиме што ће схватити да обе стране морају да се одрекну нечег вредног и да ће бити незадовољника и у Србији и на Косову који неће пристати ни на какав предложени компромис", написао је Мејер и додао да САД не би требало да се укључе у то, јер је свако мешање те земље у прошлости "било преиспољени крах".

Он сматра и да би граница требало да буде исцртана на реци Ибар - да све на северу припада Србији, а све јужно Косову, а да сви који не желе да живе на једној страни, пређу на другу.

Стање ствари би повремено проверавали УН, ОЕБС, ЕУ или сви заједно, предлаже Мејер и додаје да би српски верски, културни и историјски објекти били заштићени.

Мејер сматра и да би у духу компромиса требало дозволити референдуме у такозваној Прешевској долини, како би се видело да ли они желе да буду у Србији или на Косову.

"Иако ово није савршено решење, могло би да значи добар почетак. Али да би функционисало, Србија и Косово морају да имају храбре, одлучне, непоколебљиве лидере који заиста желе да дођу до компромиса", закључио је Мејер.

Бивши шеф ЦИА-е је оценио и да би власти у Београду и формално морале да се одрекну Бриселског споразума, уколико су стварно заинтересоване за компромис са Приштином, јер како је рекао, споразум није добар по националне интересе Србије.

Говорећи о заинтересованости администрације америчког председника Доналда Трампа за Балкан, Мејер каже да за то постоје два велика разлога - јер регион није играо по америчком диктату у последњих 25 година и јер су ту Руси.

Како каже на Балкану САД и Русија спроводе обавештајне, дипломатске, политичке и безбедносне активности једни против других, односно користе Балкан као "примарно поприште" на којем шпијунирају и контрашпијунирају једни руге.

"Питање Косова је важно Вашингтону и Москви не зато што их занима добробит Косова, већ зато што желе да надмудре једни друге", каже Мејер.

Članak indeksiran 11.01.2020. Zadnji put osvježen 11.01.2020.

Ocijenjeno u analizi