Raskrinkavanje.ba

Nedeljnik → “Međunarodna granica trebalo bi da bude iscrtana na reci Ibar…”: Bivši šef CIA za Balkan u tekstu za novi Nedeljnik predlaže rešenje u duhu kompromisa i pomirenja

19.12.2019
Tekst članka

Ako Beograd i Priština mogu da se dogovore oko susreta tet-a-tet, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, koji bi bio povoljan po obe strane. Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečega vrednog i da će biti ‘nezadovoljnika’ i u Srbiji i na Kosovu koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis. Takvi moraju da budu skrajnuti i suzdržani”, piše u tekstu za novi Nedeljnik Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan

On navodi da bi suština predloženog kompromisa “mogla da bude nešto poput ovoga”:

“Međunarodna granica trebalo bi da bude iscrtana na reci Ibar. Sve na severu pripada Srbiji, a sve južno pripada nezavisnom Kosovu. Većina Srba na Kosovu živi južno od Ibra, tako da bi oni Srbi koji ne žele da ostanu pod kontrolom Kosova mogli da se presele severno od Ibra, što bi organizovali i platili Ujedinjene nacije, OEBS, EU ili neka kombinacija ova tri činioca. Isto tako, svi Kosovari sa severa koji ne žele da žive pod srpskom kontrolom mogli bi da se presele na jug, na isti način kao i Srbi.”

Mejer piše da bi UN, OEBS, EU ili svi oni po dogovoru, uspostavili mehanizam koji bi periodično proveravao stanje stvari u preostalim srpskim zajednicama na jugu i kosovarskim zajednicama na severu, kako bi se postarali da oni nisu ni na koji način diskriminisani.

Mejer piše i da bi u duhu pravog kompromisa i pomirenja, takođe bilo razumno da se “dozvole referendumi u Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa Kosovom, kao i u Republici Srpskoj, kako bi se videlo da li oni žele da se ujedine sa Srbijom”.

“Naravno, svako ujedinjenje zavisilo bi od referenduma koji bi takođe bili organizovani na Kosovu i u Srbiji”, piše između ostalog Mejer.


 

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra

Članak indeksiran 29.12.2019. Zadnji put osvježen 29.12.2019.

Ocijenjeno u analizi