Mejer: Vašington nije protiv promjena granica na Balkanu

Izvor/medij: Srpska info
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Lično mišljenje predstavljeno kao zvanični stav

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer rekao je da ne vjeruje da će se Vašington suprotstaviti promjeni granica na Balkanu i da je u Republici Srpskoj potrebno održati referendum sa tri opcije – opstanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

 

Foto: Printskrin/Youtube/Cirilica TV HAPPY

 

– Balkan je na raskrsnici, a pravac kojim će krenuti najviše zavisi od lidera u svakoj zemlji regiona. Ako se budu ponašali kao prave vođe, a ne kao `podanici` Zapada, biće napretka, tim prije što se i u američkoj politici prema Kosovu i cijelom regionu dogodila značajna promjena –  rekao je Mejer u intervjuu za “Večernje novosti”.

On je istakao da su se SAD okrenule ka Bliskom istoku, Rusiji, pa Balkan nije više visokorangiran u prioritetima kao devdesetih godina prošlog vijeka, te da, osim toga, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa mnogo vjeruje u lokalno samoopredjeljenje.

– Iako je još uvijek najveći dio politike ostao stvar inercije prenesene iz prošlosti, nova administracija kaže: `Na vama je da odlučite`. To je stvarna prilika za vaše lidere – kaže Mejer.

On je naglasio da je političar koji to najbolje razumije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– On jeste odbačen u Vašingtonu, čak sankcionisan, ali to mu mnogo ne škodi – rekao je Mejer i dodao da je BiH fiktivna država, s obzirom da je prava moć u rukama etničkih zajednica, a ne u Sarajevu.

Ukoliko lideri na Balkanu žele promjenu granice, Mejer smatra da se Vašington tome neće suprotstaviti.

 

– Ali, NJemačka će se suprostaviti, jer strahuje od nestabilnosti. Britanci su raspoloženi fifti-fifti, dok bi EU prihvatila rješenje ako do njega dođe mirno – rekao je Mejer.

On smatra da je priča o razgraničenju zapravo promjena granica.

– Srpskim prijateljima sam rekao da moraju da razumiju da se veći dio Kosova i Metohije ne može vratiti, jer to znači rat. Ali, oblast sjeverno od rijeke Ibar je druga priča – rekao je Mejer, koji danas radi kao dekan američkog Univerziteta za nacionalnu bezbjednost “Danijel Morgan”.

Kada je riječ o južnom dijelu Kosova i Metohije, Mejer je rekao da srpske zajednice imaju opcije ili da ostanu ili da se presele, te da isto važi i za albansko stanovništvo sjeverno od Ibra.

– Potrebno je pregovarati i o većinskim albanskim oblastima u Preševskoj dolini. Takođe, potrebno je održati i referendum u Republici Srpskoj sa tri opcije – ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji. To bi zemlje načinilo homogenijim – smatra Mejer.

Govoreći o hrvatskim aspiracijama ka BiH, Mejer kaže da se hrvatsko stanovništvo u BiH smanjuje, ali da postoje dijelovi BiH gdje bi trebalo održati referendum o pripajanju Hrvatskoj.

Članak indeksiran 03. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me