Merkelova odlučila: BOSANCI I SRBI neće moći kući za praznike – “Ako odluče ići, neka se ne vraćaju”

Izvor/medij: Viralne vijesti
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Angela Merkel nije izjavila da Bosanci i Hercegovci neće moći kući za praznike

Prema svemu sudeći izgleda kako Njemačka ima ozbiljne namjere o čvrstom zatvaranju zemlje. Angela Merkel je pozvala na uvođenje još oštrijih mjera zaštite, a u svrhu suzbijanja zaraze korona virusom, jer ove dosadašnje mjere i nisu dale baš neke povoljne rezultate. Zahtjevaju da još prije Božića počne zaključavanje, dok Karl Lauterbach koji je inače za zdravstvenu politiku zadužen kaže kako se to u što kraćem vremenskom roku treba napraviti:

“U žešće zatvaranje moramo ući u svakom slučaju, i to što je prije moguće, kako bismo ostvarili neki pozitivan učinak do Božića. Svi oni nesretnici koji se zaraze sljedećih dana, prema statistici umiru tačno na Božić, zato iz tog razloga pozivam sve da naročito sada budu oprezni”, rekao je Lauterbach, a to su prenijeli i svi njemački mediji. O ovakvim mjerama Njemačka razmišlja zaista sa razlogom, budući da samo u zadnjoj sedmici imaju 149,1 zaraženog na 100 000 stanovnika. Budući da blage mjere nikakve rezultate ne daju, oni to žele napraviti, naročito poslije srušenog rekorda od 590 preminulih u posljednja 24 sata.

Za posebne mjere zaštite kancelarka je pozvala baš pred period Božića i Nove godine, ili da to sve već krene od sljedeće sedmice. Sve to naravno znači i da ljudi sa naših prostora koji rade i žive u Njemačkoj, neće moći za praznike doći u svoju domovinu, budući da postoji ogroman rizik o tome da se neće moći vratiti.

Članak indeksiran 24. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me