METEOROLOZI U NEVJERICI: PONAVLJA SE FEBRUAR 2012. I CIKLON “GABOR” SA METRIMA SNIJEGA?

Izvor/medij: Doznajemo
Ocjena: Klikbejt Pseudonauka Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Anonimni meteorolozi i lažna upozorenja: Šta kaže struka?

Kakve oscilacije u prognozama nevjerovatno! – piše danas popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja analizira meteo karte objavljene na na njemačkoj Wettercentrale, a koje možete pogledati na dnu teksta.

– Jutrošnje prognoze su ublažile očekivana zahlađenja, dok su izlazi oko podne aktualizirali dolazak jačeg zimskog prodora u prvoj polovini 2. mjeseca. Ipak, mislim da ovi izlazi pretjeruju u hladnoći, ne vjerujem da će prognoze ostati na ovome, iako se nikad ne zna! Priželjkujemo i očekujemo još promjena u prognozama – navodi prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice, ali navodi još jednu zanimljivost:

– Ova situacija ima sličnosti i sa 2012. godinom i ciklonom Gabor, svakako zanimljiva slika za vidjeti!

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima. Spomenuti ciklom «Gabor» donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Podsjetimo, u Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo u Crnoj Gori. Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine. Obustavljena je nastava, saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi… Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine. Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm. Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara. Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.

Članak indeksiran 31. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me