Raskrinkavanje.ba

Demos Media → Migranti masovno bježe iz kampa u Velikoj Kladuši…

06.09.2020
Tekst članka

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona prošlog tjedna najavio da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih dana pakira i napušta kampove prije njihovog službenog zatvaranja, pišu 24sata.

– Kada je u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima, ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz Bire i Mirala u druge kampove za smjšetaj ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USK da iskoordinira sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USK. Donijeli smo također važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u naš kanton, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u Biri i Mistralu – kazao je premijer Ružnić.

 

Video koji su poslali čitatelji “Avaza” iz Velike Kladuše dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog.

Također, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u Unsko-Sanskom Kantonu, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama i napuštenim objektima ovog područja.

 

Članak indeksiran 07.09.2020. Zadnji put osvježen 07.09.2020.

Ocijenjeno u analizi