Raskrinkavanje.ba

“Stotine” migranata ne “bježi” iz kampa Miral

Četiri portala su objavila članke o “stotinama migranata” koji “masovno bježe” iz kampa Miral u Velikoj Kladuši nakon najave o zatvaranju tog kampa, a njihove članke je prenijelo dvadeset portala u BiH i regiji. Te tvrdnje su zasnovane na snimku sa Facebooka, koji pak pokazuje ranije uklanjanje šatorskog naselja u Velikoj Kladuši, snimljeno skoro mjesec dana prije najave o zatvaranju Mirala, a ne “bijeg iz kampa” nakon najave o zatvaranju. O svemu se oglasio i MUP USK sa demantom ovih medijskih navoda, ali i apelom medijima da ne objavljuju dezinformacije koje dovode i do fizičkog nasilja.

Portal Dnevni avaz je 6. septembra objavio članak sa naslovom u kojem se tvrdi kako “Stotine migranata bježe iz kampa” u Velikoj Kladuši:

Jeziv video: Stotine migranata bježe iz kampa "Miral" u Velikoj Kladuši
Video koji su poslali čitatelji "Avaza" iz Velike Kladuše, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp

Nakon što je priložen video snimak sa Facebooka, tekst članka počinje navodima o tome da se migranti “pakuju i napuštaju kampove” nakon što je premijer Unsko-Sanskog Kantona najavio skoro zatvaranje kampova za smještaj migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši. 

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko - Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih dana pakuje i napušta kampove prije njihovog zvaničnog zatvaranja. 

Ovom tvrdnjom se eksplicitno navodi da je “bježanje” migranata iz kampa Miral direktna posljedica najave premijera USK o zatvaranju kampova. Nakon citirane izjave premijera, u članku se navodi da video koji su čitatelji poslali Avazu “dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog”. Tekst se završava “opservacijom” kako zatvaranje kampova neće zaustaviti “tumaranje migranata” Unsko-Sanskim Kantonom.


Video koji su poslali čitatelji "Avaza" iz Velike Kladuše, a koji je objavljen na društvenim mrežama, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog.
Također, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u USK, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama, napuštenim objektima u ovom kantonu.

“Vijest” o stotinama migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši je od Avaza prenio veliki broj portala, uključujući Alternativnu televiziju, Hrvatsku danas, Poskok, Hrvatski medijski servis, Večernji (.hr), Srpsku info, Narod (.hr), Banjaluka (.net), Republika, Source, 24 sata i Antimigrant. Većina je zadržala Avazov naslov i navela Avaz kao izvor, dok su neki napisali vlastite naslove.

 • Rijeka migranata: Stotine ih bježi iz kampa u Velikoj Kladuši (24 sata, Hrvatska danas) 

 • (VIDEO) Raspuštaju se prihvatni kampovi u Bihaću: Što će biti s ilegalnim migrantima, ne zna se (Narod (.hr)

 • UDALJAVANJE OD GRANICE IM NE IDE U PRILOG Jeziv snimak stotina migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši (VIDEO) (Srpska info)

 • VIDEO Stotine migranata bježe iz kampa, ponovno osuđeni na ulice i napuštene objekte (Večernji list)

 • MIGRANTSKA KRIZA USŽ zabranila dolazak novih migranata, zatvaraju se prihvatni centri, migranti masovno odlaze, a EU dala 70 milijuna eura  (Republika)

Sa druge strane, Hayat je objavio autorski članak bez pominjanja Avaza, koji se zasniva na istom video snimku čiji link se također nalazi u članku. 

SNIMAK IZ ‘MIRALA’: NAKON NAJAVE DA ĆE KAMPOVI BITI ZATVORENI MIGRANTI MASOVNO KRENULI TRAŽITI SPAS

Za razliku od članka Dnevnog avaza, članak na portalu Hayat sastoji se, osim video snimka, samo od jednog pasusa u kojem se također navodi izjava premijera Ružnića. 

Osim Hayata, i hrvatski portal Lika online je napisao autorski članak pod naslovom “Zatvaraju se kampovi za migrante, slijedi najezda na hrvatsku granicu”. U članku se tvrdi da “Sudeći po događajima u našem susjedstvu, ovih dana treba očekivati dodatno pojačani pritisak ilegalnih migranata na dijelove državne granice u Lici”.

Događa se ovo nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog kantona, rekao da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni. Od jučer iz tih kampova masovno bježe migranti i prije njihovog službenog zatvaranja.

Na snazi ostaje i zadnja odluka službenog Sarajeva kada su u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima. Budući da u našem susjedstvu još uvijek nisu detaljno određeni koraci lokalnih vlasti o postupanju s migrantima, napuštanje kampova sasvim je očekivani rezultat jer se ilegalci žele zadržati u neposrednoj blizini granice s RH. 

Portal Oslobođenje je također objavio autorski članak na ovu temu sa naslovom u kojem se postavlja pitanje “ko će sada pohvatati” migrante:

(VIDEO) Migranti počeli napuštati "Miral": Ko će ih sada pohvatati?

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vide migranti kako napuštaju kamp u Velikoj Kladuši

Kako je Oslobođenje najavilo, što je kasnije potvrdio i premijer USK Mustafa Ružnić, migrantski kampovi "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši biće zatvoreni. Prve posljedice ove najave već su vidljive.

Naime, na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kojem se vide migranti kako već napuštaju kamp "Miral".

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti sada sa ovim ljudima, odnosno da li će biti smješteni u neki novi kamp, gdje bi bili koliko-toliko pod kontrolim domaćih institucija, ili će se raštrkati, što bi moglo izazvali dodatne probleme lokalnom stanovništvu.

(...)

Također, otvara se  i pitanje ko će i kako sada ponovo "pohvatati" migrante u i okolo Velike Kladiše, kako bi ih smjestio u novi prihvatni centar kada bude otvoren.

Šta su činjenice?

Na radnom sastanku Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnika vlasti u Unsko-Sanskom Kantonu i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, održanom 31. augusta, donesena je odluka da se kampovi Bira i Miral zatvore, izvijestio je portal Klix u članku tog dana.

Portal N1 je 2. septembra citirao premijera USK Mustafu Ružnića, a nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona:

Podsjetio je da je u ponedjeljak održan radni sastanak predstavnika vlasti USK, predstavnika službi unutar Ministarstva sigurnosti i predstavnika međunarodnih organizacija, na poziv ministra sigurnosti Selme Cikotića.

"I na tom radnom sastanku donešen je određeni set zaključaka. Prvi jeste da Vlada USK, odnosno Općina Velika kladuša, Grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti i predstavnicima međunarodnih organizacija ide u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta Lipe i smanjenje migranata u Biri i Miralu, a što ide u pravcu zatvaranja Bire i Mirala. Drugi nama jako značajan zaključak je taj da nema novog prijema i registracije migranata u centre Bira i Miral.", pojasnio je.

Dnevni avaz, ali i Hayat, Oslobođenje i Lika online, 4 dana nakon ove izjave premijera USK, objavili su autorske članke o tome da je nakon navedenih izjava došlo do “bježanja” migranata iz kampa Miral, uz video snimak sa društvenih mreža kao dokaz. Osim navedena 4 medija, dodatnih više od 20 portala u regionu je prenijelo takve tvrdnje.

Međutim, video koji je u svim člancima priložen kao “dokaz”, zapravo je nastao skoro mjesec dana prije izjava premijera Ružnića, a ne nakon istih. Tačnije, snimak je objavljen 4. augusta na Facebooku, gdje ga je korisnik podijelio u grupi Fa Fest Brekovica, a ove informacije su dostupne i vidljive nakon samog otvaranja linka priloženog u svim člancima. 

Video, snimljen iz vozila u prolazu, prikazuje veću grupu migranata u pokretu pored lokalnog puta u naseljenom mjestu. 

No, činjenica kako je video objavljen mjesec dana prije najave zatvaranja kampova u Bihaću i Velikoj Kladuši, pobija tvrdnje u članku Dnevnog avaza da se radi o migrantima koji masovno napuštaju Miral nakon odluke o zatvaranju tog kampa.

Radio-televizija Unsko-Sanskog Kantona je 6 septembra emitovala prilog o tvrdnjama o “bježanju migranata”, a na portalu RTV USK je objavljen i članak o toj temi. Kako se navodi u prilogu i članku, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je negiralo tvrdnje o masovnom napuštanju kampova za migrante. IZ MUP-a USK su objasnili i da video iz članaka pomenutih medija, koji navodno “dokazuje” da migranti masovno napuštaju Miral, zapravo prikazuje migrante iz uklonjenog šatorskog naselja u pokretu, skoro mjesec dana prije nego je najavljeno zatvaranje Mirala.

Za razliku od informacija koje su plasirali u javnost pojedini portali, stanje u kampovima na području Unsko - sanskog kantona je nepromijenjeno, tvrdi Ale Šiljdedić portparol Uprave policije USK.

Na lokalitetima trenutnih migrantskih kampova nema nikakvih složenijih kretanja niti incidenata od strane migranata, a snimci koji su se pojavili su iz perioda kada se uklanjalo improvizirano šatorsko naselje koje je bilo formirano ispred kampa „Miral“ i to se može vidjeti na samim snimcima, dodaje Šiljdedić.

Policija i uposlenici komunalnog preduzeća u Velikoj Kladuši su 4. Augusta, isti dan kada je i objavljen video snimak u Facebook grupi Fa Fest Brekovica, uklonili šatorsko naselje koje su migranti napravili u blizini kampa Miral, a o tome su pisali i mediji. 

Slika uklanjanja šatorskog naselja na portalu Radio Velika Kladuša

Apel protiv širenja dezinformacija

U izjavi za RTV USK, portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić je uputio apel medijima da ne objavljuju dezinformacije, jer dovode u opasnost ljude i imovinu.

Svjedoci smo toga da su u posljednje vrijeme ovakve i slične objave dovodile do toga da su se građani i samoorganizirali, činili i krivična djela i prekršaje i nanosili, da tako kažem, određene povrede prema migrantima, uništavali i nanosili štetu na društvenoj imovini naših preduzeća, prevoznika i tako dalje. 

Ja očekujem i pozivam sve one koji se bave novinarstvom, odnosno one koji iz određenih razloga objavljuju ovakve snimke, da to ne rade. Sve one informacije koje su relevantne mogu provjeriti i u Ministarstvu unutrašnjih poslova - dostupan sam 24 sata dnevno - i obavijestit ćemo o svemu tome, odnosno o novim detaljima koji se dešavaju.

Upravo zato što, kako navodi portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, nakon ovakvih i sličnih lažnih vijesti dolazi do “krivičnih djela, prekršaja i nanošenja povreda migrantima” ali i “štete na imovini preduzeća i prevoznika”, mediji bi prije objavljivanja ili prenošenja ovakvih i sličnih vijesti trebali posebnu pažnju posvetiti provjeri istinitosti navoda i autentičnosti fotografija i video snimaka. U ovom konkretnom slučaju se provjera i verifikacija sastojala samo od uvida u datum objavljivanja priloženog video snimka, što je nažalost izostalo, a što je kao posljedicu imalo 4 autorska članka i više od 20 prenošenja u kojima je plasirana netačna informacija na osnovu skoro mjesec dana starog snimka. 

Budući da nije tačno da migranti “bježe” iz kampa Miral, niti da je priloženi video nastao nakon i kao rezultat odluke o zatvaranju tog kampa, članke portala Dnevni avaz, Hayat, Oslobođenje i Lika online ocjenjujemo kao lažnu vijest

Članke sa istim tvrdnjama na drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Nakon medijskog upita portalima koji su objavili članke s navedenim tvrdnjama, u kojem smo ukazali na činjenicu da objavljeni video ne prikazuje ono što se tvrdi, te da tvrdnje o masovnom napuštanju kampa Miral nisu tačne, dobili smo odgovore od nekoliko portala. Neke od njih, zbog njihovog sadržaja, prenosimo u cijelosti.

Sa portala Dnevni avaz su nas obavijestili da je taj portal objavio demant sa izjavom glasnogovornika MUP-a Unsko-Sanskog Kantona, te Avazov članak dobija i ocjenu demantovano. Istu ocjenu dobija i članak na portalu Banjaluka (net.), sa kojeg su nas obavijestili da su obrisali ocijenjeni članak i objavili demant netačnih tvrdnji, kao i članak na portalu Poskok, koji je obrisan.

Sa portala Alternativna televizija su nas također obavijestili da su objavili demant, te poslali link na novi članak, u kojem se navodi:

Informacije i video snimci koji su se pojavili juče, a za koje su federalni mediji tvrdili da migranti, masovno, u kolonama napuštaju migrantski centar "Miral", nisu tačne, kaže ministar [unutrašnjih poslova USK Nermin] Kljajić. Snimak koji je objavio jedan medij iz Federacije, je od prošle godine kada je uklanjano ilegalno šatorsko naselje oko kampa "Miral", objašnjava Kljajić.

Ovako sročena informacija implicira da Alternativna televizija nije tvrdila kako “migranti masovno napuštaju Miral”, te kako nije objavila video iz Velike Kladuše. U odgovoru na medijski upit su nam rekli kako su vijest sa netačnim tvrdnjama i videom “preuzeli sa portala avaz.ba”. Ipak, zbog objavljenog demanta netačne informacije, prvobitni članak Alternativne televizije sa netačnim informacijama ocjenjujemo kao demantovano

Slične analize

Napomena

13.12.2021: Portal Source je ispravio netačne navode u članku, zbog čega je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 06.09.2020

Avaz: Jeziv video: Stotine migranata bježe iz kampa "Miral" u Velikoj Kladuši

Video koji su poslali čitatelji "Avaza" iz Velike Kladuše, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp

 • Lažna vijest
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Večernji list: VIDEO Stotine migranata bježe iz kampa, ponovno osuđeni na ulice i napuštene objekte

Također, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u Unsko-Sanskom Kantonu, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

24 sata hr: Rijeka migranata: Stotine ih bježi iz kampa u Velikoj Kladuši

Video koji su poslali čitatelji Avaza iz Velike Kladuše dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako n...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Source.ba: Stotine migranata bježe iz kampa "Miral" u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko - Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Hrvatska danas: Rijeka migranata: Stotine ih bježi iz kampa u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona prošlog tjedna najavio da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bir...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Demos Media: Migranti masovno bježe iz kampa u Velikoj Kladuši…

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona prošlog tjedna najavio da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bir...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Antimigrant: Jezivo: Stotine migranata bježe iz kampa “Miral” u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Alternativna televizija: Jeziv snimak stotina migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog Kantona, najavio prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "Bira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Banjaluka net: MJEŠTANI U STRAHU: Objavljen jeziv snimak stotine migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog Kantona, najavio prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Hrvatski medijski servis: Stotine migranata napuštaju kamp “Miral” u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije najavio prošlog tjedna da će u idućih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira”...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Prizma: Stotine migranata napustilo kamp u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije najavio prošlog tjedna da će u idućih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira”...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

072 Info: Jeziv video: Stotine migranata bježe iz kampa “Miral” u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Srpska info: UDALJAVANJE OD GRANICE IM NE IDE U PRILOG Jeziv snimak stotina migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši (VIDEO)

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog Kantona, najavio prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "Bira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.09.2020

Hayat: SNIMAK IZ ‘MIRALA’: NAKON NAJAVE DA ĆE KAMPOVI BITI ZATVORENI MIGRANTI MASOVNO KRENULI TRAŽITI SPAS

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 07.09.2020

Lika Online: Zatvaraju se kampovi za migrante, slijedi najezda na hrvatsku granicu

Sudeći po događajima u našem susjedstvu ovih dana treba očekivati dodatno pojačani pritisak ilegalnih migranata na dijelove državne granice u Lici. Do...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Novi Glas: Jeziv snimak stotina migranata koji napuštaju kamp u Velikoj Kladuši (VIDEO)

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog Kantona, najavio prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Narod.hr: (VIDEO) Raspuštaju se prihvatni kampovi u Bihaću: Što će biti s ilegalnim migrantima, ne zna se

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanskog Kantona prošlog tjedna najavio da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bir...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Krajina (.ba): Jeziv video: Stotine migranata bježe iz kampa “Miral” u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko - Sanskog Kantona najavio je prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Bild: VIDEO Pogledajte kako stotine migranata napušta kampove u USŽ

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije najavio prošlog tjedna da će u idućih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira”...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Poskok: Stotine migranata napuštaju kamp “Miral” u Velikoj Kladuši

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije najavio prošlog tjedna da će u idućih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira”...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2020

Republikainfo: MIGRANTSKA KRIZA USŽ zabranila dolazak novih migranata, zatvaraju se prihvatni centri, migranti masovno odlaze, a EU dala 70 milijuna eura

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije (USŽ) prošli tjedan najavio da će u sljedećih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrant...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.09.2020

Oslobođenje: (VIDEO) Migranti počeli napuštati "Miral": Ko će ih sada pohvatati?

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vide migranti kako napuštaju kamp u Velikoj Kladuši

 • Lažna vijest