Raskrinkavanje.ba

Kad huškanje “urodi plodom”: Lažna vijest zatvorila “migrantski kafić” na Ilidži

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Portali u BiH i regiji priključili su se medijskoj kampanji koja je počela dezinformacijom, a završila zatvaranjem kafića na Ilidži kojeg je registrovao Tunižanin sa boravkom u BiH.

Portal Dnevni avaz je 13. augusta objavio članak sa naslovom u kojem se tvrdi da su migranti “ilegalno otvorili kafić” u naselju Ilidža:

Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Osim u naslovu, tvrdnja da je kafić ilegalno otvoren se ne spominje u članku. Umjesto toga, tvrdi se da su “ilegalni migranti” otvorili taj ilidžanski kafić:

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti. Naime, nekolicina njih je otvorila kafić na terminalu Ilidža, a danas je oko 19 sati policija na tom mjestu intervenirala po ko zna koji put zbog tučnjave.

Kako nezvanično saznajemo, članovi općinske Komisije za sigurnost danas su se zvanično obratili Policijskoj upravi Ilidža u nadi da će se ovaj sigurnosni problem riješiti. 

Uz to predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata na terminalu Ilidža namjeravaju se obratiti mjesnoj zajednici, Federalnoj inspekciji jer je za sada nepoznata osoba fiktivno iznajmila prostor iznad pekare gdje su oni, bukvalno, otvorili kafić.

U članku se citira neimenovani korisnik Facebooka:

Oko ovog objekta ovih dana i stanovnici Ilidže su se bunili. Jedan od njih je na Facebook profilu napisao:

- Svjedoci smo svakodnevnog bahatog ponašanja od strane N. N. lica koja nemaju ni dokumente niti bilo šta. Pušteni su i prepušteni sami sebi, a od silne droge i alkohola izgubili su pojam i ko su.

Članak su podijelili brojni portali, između ostalih i Poskok, Dnevnik (.ba), Jabuka (.tv), Alternativna televizija i Srpska Info.

Citat sa Facebooka je dio statusa koji su korisnici dijelili tog dana. U jednoj od objava, on je pripisan izvjesnom Kenanu Rašinliću.

Istog dana, Dnevni avaz je objavio još jedan članak o kafiću na Ilidži. Navodi se da se tom mediju obratio vlasnik obližnjeg lokala, Kenan Rašinlić, te da je potvrdio da su kafić otvorili migranti, ali ipak “ne ilegalno”. U citiranoj izjavi, Rašinlić kaže da kafić ima “gazdu” koji ne dopušta fizičke obračune u kafiću.

On nam je potvrdio da su taj kafić otvorili migranti, ali ne ilegalno, već preko treće osobe.

- Tu se pet puta dnevno dešava problem i građani strahuju. Stalno se prepiru i uglavnom su iz Alžira i Maroka. U kafiću se sastaju, dešavaju se problemi. Gazda objekta ne da da se unutar objekta rješavaju problemi, nego oni svi izađu vani, među građane, na ulicu i obračunavaju se. Svaki dan je tu dreka, vriska, noževi i slično - kaže Rašinlić.

Članak su prenijeli portali Stolac (.co.ba) i Face TV.

Avaz je priču o kafiću kojeg su “otvorili migranti” nastavio sutradan, 14. augusta, člankom o inspekciji kafića na Ilidži, koji u tom članku ipak nije “ilegalan”.

Nakon pisanja "Avaza" da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

Uz podršku pripadnika MUP-a stigli su oko 18 sati na lice mjesta u namjeri da izvrše sanitetski i tržišni nadzor u objektu, odnosno da ga zapečate. 

Međutim, na vratima ih je dočkela poruka "Zatvoreno zbog tehničkih problema", koja je bila napisana na engleskom i arapskom jeziku.

U članku je citiran inspektor:

Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kazao je za "Avaz" da postoji velika mogućnost da je migrante neko upozorio da će biti kontrolirani.

- Nadzor ćemo nastaviti, i utvrditi sa nadležnim općinskim organima čije je vlasništvo objekt i da li je zaključivan ugovor o iznamljiivanju u zakup - kazao je Halilović.

Prije dolaska policije i inspekcije, kako javlja reporter "Avaza" ispred objekta je 45 minuta stajao muškarac afroazijskog porijekla, koji je stalno telefonirao.

Članak je prenijelo nekoliko portala, uključujući Source (.ba), Antimigrant i Kurir.

Portal Dnevno (.hr) je objavio “kompilaciju” tri članka sa Avaza 16. augusta, pod naslovom:

‘RADILI SU I NOŽEVI’ Migranti otvorili kafić, mještani ogročeni: ‘Od silne droge i alkohola izgubili su pojam i tko su’

Federalna televizija je 14. augusta emitovala prilog o “kafiću kojeg drže migranti” u emisiji Federacija Danas, a na portalu Federalna (.ba) je objavljen članak u kojem je iznesena tvrdnja kako su “na terminalu na Ilidži migranti ilegalno otvorili kafić koji nije namijenjen domaćem stanovništu”.

Članak sa tog portala je prenesen na portalu Visoko (.co.ba).

Dnevni avaz je 15. augusta objavio članak o “raspletu problema” s naslovom:

Pritisak urodio plodom: Vlasnik lokala raskinuo ugovor s ilegalnim migrantima na Ilidži

U članku se kaže:

Vlasnik lokala na terminalu na Ilidži, raskinuo je ugovor s ilegalnim migrantima koji su u njegovom prostoru otvorili kafić, saznaje "Avaz". 

Nakon što je naš portal objavio informaciju da na Ilidži migranti pijanče, drogiraju se i maltretiraju građane i vlasnike ostalih objekata, na teren je izašla kantonalna inspekcija u pratnji policije. 

Ali kako saznajemo, migranti su napustili ovaj lokal i neće se vraćati. Kenan Rašinlić, vlasnik jednog od objekata u blizini kazao je da će se svim sredstvima boriti protiv migrantske krize i ugrožavanja prava.  

- Najavili smo proteste i to ćemo realizirati. Mi ćemo se zalagati za izmještanje migranata odnosno kampova iz gradskih naselja - kazao je Rašinlić za "Avaz".

Članak je prenio portal Antimigrant.

Ko je otvorio kafić na Ilidži?

Tvrdnja o “nekolicini migranata” koji su “bukvalno otvorili kafić” u prostoru na Ilidži kojeg je “fiktivno iznajmila nepoznata osoba” nije objašnjena u članku koji je pokrenuo seriju napisa o kafiću na Ilidži i koji je rezultirao zatvaranjem tog objekta. 

Na slici uz članak se jasno vidi ime ugostiteljskog objekta, “Chebbi Boss ‘98”, a jedan od prvih rezultata internet pretrage ključnih riječi je unos u registru poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, koji pokazuje da je tu uslužnu djelatnost osnovao Ahmed Chebbi.

U člancima na portalu Dnevni avaz se naizmjenično pojavljuju tvrdnje da su kafić otvorili “ilegalni migranti”, ili da su ga “ilegalno otvorili migranti”. Budući da postoje javno dostupni podaci o osobi koja je otvorila kafić, te tvrdnje su netačne. Uprkos tome, tvrdnja da su migranti “ilegalno” otvorili kafić, uz dodatak da “nije namjenjen” domaćim gostima, iznijeta je i u članku na portalu Federalna (.ba), koji je dio javnog servisa, FTV

Upit o tome da li su i kako ove tvrdnje provjerili smo poslali na adrese oba portala. Do vremena objave ove analize, nismo dobili odgovore, te ćemo ih u analizu uvrstiti naknadno ukoliko ih dobijemo.

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa upitom o navodima u člancima Dnevnog avaza.

Kada su u pitanju tvrdnje o “pijančenju, drogiranju i tučama” u ugostiteljskom objektu Chebbi Boss ‘98, u kojima navodno učestvuju migranti, iz MUP-a KS su rekli da su u objektu zabilježena dva incidenta, ali da njihovi učesnici nisu bili migranti: 

Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da su policijski službenici Pete PU- PS Ilidža u toku 2020.godine, evidentirali dvije intervencije u pomenutom ugostiteljskom objektu, gdje se u jednoj intervenciji radili o pritužbi vlasnika, dok je u drugoj intervenciji evidentiran događaj sa obilježjima krivičnog djela, te da u pomenutim intervencijama policijskih službenika, učesnici nisu bila lica afro-azijskog porijekla.

Kada su u pitanju implikacije da taj ugostiteljski objekat ima veze sa nasilničkim ili kriminalnim ponašanjem na autobuskom terminalu na Ilidži, te tvrdnja da se Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža zvanično obratila policiji 13. augusta, iz MUP-a su nam rekli sljedeće: 

Povodom upita na broj intervencija koje su imali policijski službenci ispred i u neposrednoj blizini objekta, informišemo vas da se lokacija objekta nalazi u ulici Harisa Merzića, gdje je u neposrednoj blizini smješten tramvajski i autobuski terminal, te se same intervencije ne mogu direktno vezati za pomenuti objekat. Na navedenom lokalitetu evidentirano je više intervencija policijskih službenika, te se u većem broju slučaja radi o pritužbama na ponašanje lica afro-azijskog porijekla, kao i o događajima sa obilježjima krivičnog djela, gdje su učesnici pomenuta lica. 

Također, formalna žalba vezano za predmetni objekat od strane Komisije za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža nije zaprimljena.

Kontaktirali smo i predsjednika Komisije za sigurnost Općinskog vijeća Ilidže, Amela Pintola, koji također nije mogao potvrditi da se Komisija 13. augusta direktno obratila policiji vezano za “sigurnosni problem” u objektu Chebbi Boss ‘98. Pintol nam je u telefonskom razgovoru rekao da je Komisija komunicirala sa Policijskom upravom Ilidža u vidu prijedloga vezanih za migrante i sigurnost na autobuskom terminalu na Ilidži.

U odgovoru na naš upit, policija se također pozabavila pitanjem vlasništva nad ugostiteljskim objektom Chebbi Boss ‘98.

Također želimo da vas informišemo da su u prethodnom periodu policijski službenici vršeći redovne poslove i zadatke, radili na obilasku predmetnog objekta, gdje su utvrdili da je vlasnik objekta strani državljanin, koji ima uredno prijavljeno boravište u BIH te da objekat posjeduje urednu dokumentaciju za rad, a o svim saznanjima u vezi boravka lica afro-azijskog porijekla vršena je pismena korespodencija prema nadležnim inspekcijskim organima, kao i sa Službom za poslove sa strancima, koji su poduzimali mjere iz svojih nadležnosti.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS nije odgovorila na naš upit o inspekciji pomenutog objekta koja se desila 14. augusta, prema navodima Dnevnog avaza. Pokušaji da dođemo do sagovornika telefonskim putem također nisu uspjeli. Ukoliko dobijemo odgovor, uvrstićemo ga u analizu naknadno.

Novinarka portala Buka kontaktirala je gospodina Chebbija nakon medijskih napisa o kafiću koji je registrovan na njegovo ime. U članku objavljenom 15. augusta, on izražava ogorčenost jer ga niko nije kontaktirao prije objavljivanja navoda o “migrantima koji su otvorili kafić na ilidži”, te bojazan da bi takvi napisi mogli ugroziti egzistenciju njegove porodice.

Kako se navodi, Chebbi je u BiH došao 2018 godine iz Tunisa, dobio dozvolu za boravak, i nakon neuspješne potrage za poslom odlučio da otvori ugostiteljski objekat. On opisuje i nepovjerenje lokalnog stanovništva prema njemu kao vlasniku i radniku kafića.

“Našao sam poslovni prostor na autobuskoj stanici. Smatrao sam da je to frekventna lokacija i da bi ljudi koji tuda prolaze tu dolazili na kafu. Nisam mislio da će moji klijenti biti uglavnom migranti, ja sam zaista želio da radim sa lokalnim stanovništvom. Međutim, kada sam otvorio kafić, prvih nekoliko dana ulazili su razni ljudi, ali kada vide Arapa za šankom, oni se samo vrate. Uđu, vide mene i bez pozdrava izađu. Ne žele da popiju kafu koju ću im ja poslužiti.”

Novinarka Buke je također razgovarala sa vlasnicom prostora koji je iznajmila Chebbiju.

Da je Ahmedov boravak u zemlji legalan i da je firma registrovana u skladu sa zakonima BiH, potvrdila nam je i vlasnica prostora u kojem se kafić nalazi.

“Mogu da demantujem jučerašnje objave u medijima. Ahmed nije ilegalni migrant, nego čovjek sa legalnim boravkom u BiH. Njegov status je uredan i on ima firmu koja je registrovana u Sudu, pa u Opštini, gdje je dobio dozvolu za rad. Nema ništa nelegalno, mi smo sklopili ugovor i ovjerili ga u Opštini”, izjavila je za Buku Razija Lojo Memić, vlasnica lokala na Ilidži.

No, već sljedećeg dana, Avaz je objavio članak sa izjavom Razije Lojo Memić o tome da je pokrenula proceduru raskida ugovora s Chebbijem.

Kao vlasnica ovog objekta, želim istaći da sam ga iznajmila u januaru ove godine vlasniku kafića „Chebbi Boss“ Ahmedu Čebiju (Chebbi), čiji je boravak u BiH već tri godine uredno prijavljen, te u našoj zemlji ne boravi kao migrant. S vlasnikom kafića potpisala sam i ugovor o najmu. Iskreno mi je žao zbog svih nemira i neprilika koje su se desile i koje su uznemirile naše sugrađane. Razumijem njihovu zabrinutost. Ovom prilikom želim reći da sam, kao savjestan i odgovoran građanin ove zemlje, pokrenula postupak o raskidu ugovora s Ahmedom Čebijem, što podrazumijeva i njegovo iseljenje iz objekta - naglasila je vlasnica prostora Memić. 

Kontaktirali smo gospodina Chebbija, koji nam je u telefonskom razgovoru povrdio da je zatvorio ugostiteljski objekat na Ilidži.

Priča o “kafiću kojeg su ilegalno otvorili migranti” dio je šireg trenda negativnog izvještavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, o čemu smo ranije pisali.

Ovog puta, “pritisak je urodio plodom”, kako je izvjestio Avaz, a napisi o kafiću na Ilidži - koje je prenio čak i javni servis - rezultirali su zatvaranjem kafića koji je legalno poslovao i čiji vlasnik nisu bili “ilegalni migranti”.

Budući da su podaci o registraciji ugostiteljskog objekta “Chebbi Boss ‘98” javni, te da su i vlasnik objekta i vlasnica prostora posvjedočili o tome u javnosti, tvrdnjama Dnevnog avaza da su taj kafić na Ilidži “ilegalno otvorili migranti”, ili da su ga otvorili “ilegalni migranti”, dajemo ocjenu lažna vijest. Te tvrdnje na drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je “vlasnik lokala raskinuo ugovor s ilegalnim migrantima”, budući da vlasnica prostora nije ni potpisala ugovor sa “ilegalnim migrantima”, a raskinula je ugovor o iznajmljivanju sa vlasnikom ugostiteljskog objekta nakon što je, kako je to Avaz ustvrdio, pritisak medijske kampanje “urodio plodom”.

Tvrdnji kako su se u pomenutom objektu dešavali “pijančenja, tuče i drogiranje migranata” dajemo ocjenu lažna vijest, budući da je policija u samom objektu intervenisala dva puta u toku ove godine, te da ni u jednom od ta dva slučaja nisu bili u pitanju incidenti u kojima su učestvovali migranti. Pored toga, policija je navela i da ne dovodi u direktnu vezu kafić i intervencije na autobuskom terminalu, kako je navedeno u člancima Avaza. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je Komisija za sigurnost Općinskog vijeća Ilidža 13. augusta službeno kontaktirala policiju vezano za kafić na autobuskom terminalu.

Svim člancima u kojima su objavljene ove netačne tvrdnje dajemo i ocjenu pristrasno izvještavanje, budući da se nijedan medij nije potrudio razgovarati sa stvarnim vlasnikom ugostiteljskog objekta o kojem su izvještavali.

Nakon upita medijima koji su objavili ocijenjene tvrdnje, kontaktirani smo od strane portala Dnevno (.hr), Poskok, Jabuka (.tv), Direkt (.rs) i Cazin (.net), koji su nas obavijestili da su objavili tačne informacije ili da su uklonili ocijenjene članke, te stoga dobijaju i ocjenu demantovano. Sa portala Visoko (.co.ba) su nas obavijestili da su ocijenjeni članak preuzeli, implicirajući kako nisu izvor dezinformacija koje su objavili. 

Sa portala Radio Ljubuški su nas obavijestili kako su nakon našeg upita objavili Avazov članak od 16. augusta, u kojem gospođa Lojo Memić objašnjava kako prostor nije izdala migrantima već gospodinu Chebbiju, te kako je s njim raskinula ugovor “kao savjestan i odgovoran građanin ove zemlje”. 

Napomena

19.01.2021: Članci portala Kurir su u međuvremenu ispravljeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

03.06.2021: Članak portala Pressmedia je naknadno ispravljen, te mu je dodana i ocjena ispravljeno.

02.12.2021: Članak portala Source je u međuvremenu ispravljen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

20.10.2022: Portal Novosti je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je istome dodana i ocjena ispravljeno.

Slične analize

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Avaz: Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Uz to predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata na terminalu Ilidža namjeravaju se obratiti mjesnoj zajednici, Federalnoj inspekciji jer je za sad...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Avaz: Ugostitelji i građani Ilidže najavljuju proteste: Ovo je postalo nepodnošljivo

Svaki dan je tu dreka, vriska, noževi i slično, prodaje se i konzumira droga, kaže Rašinlić

 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Avaz: Inspekcija i policija došli da zatvore kafić ilegalnih migranata, na vratima ih dočekala poruka

Prije dolaska policije i inspekcije, kako javlja reporter "Avaza" ispred objekta je 45 minuta stajao muškarac afroazijskog porijekla, koji je stalno t...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje 15.08.2020

Avaz: Pritisak urodio plodom: Vlasnik lokala raskinuo ugovor s ilegalnim migrantima na Ilidži

Nakon što je naš portal objavio informaciju da na Ilidži migranti pijanče, drogiraju se i maltretiraju građane i vlasnike ostalih objekata, na teren j...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Federalna Televizija: Ilidža: Migranti ilegalno otvorili kafić, građani zabrinuti

Na terminalu na Ilidži migranti su ilegalno otvorili kafić koji nije namijenjen domaćem stanovništu.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Kurir: TUČE, DROGA I PIĆE: Migranti otvorili prvi kafić u Sarajevu, građani užasnuti dešavanjima na Ilidži

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom neprijatnom situacijom čiji su akteri ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Dnevnik.ba: Migranti u Sarajevu ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata na terminalu Ilidža namjeravaju se obratiti mjesnoj zajednici i Federalnoj inspekciji jer je za sada nep...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Jabuka TV: Migranti na Ilidži otvorili ilegalni kafić u kojem se drogiraju, opijaju i tuku

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a središtu su opet ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Poskok: NEVJEROJATNO Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić: Pijančenja tučnjave i drogiranja nesnošljivi

Uz to predstavnici vlasnika ugostiteljskih objekata na terminalu Ilidža namjeravaju se obratiti mjesnoj zajednici, Federalnoj inspekciji jer je za sad...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Bild: Migranti otvorili ilegalni kafić u kojem se drogiraju, opijaju i tuku

Naime, nekolicina njih je otvorila kafić na terminalu Ilidža, a u četvrtak je oko 19:00 sati policija na tom mjestu intervenirala po tko zna koji put...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Radio Ljubuški: Migranti na Ilidži otvorili ilegalni kafić u kojem se drogiraju, opijaju i tuku

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a središtu su opet ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Priznajem.hr: Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić; pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti. Naime, nekolicina njih je otvorila kafić na term...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

PressMedia: Poslovne vijesti iz BiH: Migranti sebi otvorili ilegalni kafić na Ilidži

Migranti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine odlučili su da postanu poslovni ljudi. Vjerovatno su u periodu boravka u našoj zemlji vidjeli da je Bosna...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Direkt: SARAJEVO: Migranti ilegalno otvorili kafić, svaki dan tuče i haos

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom neprijatnom situacijom čiji su akteri ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Srpska info: MIGRANTI ILEGALNO OTVORILI KAFIĆ Pijančenja, tuče i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Novosti: MIGRANTI OTVORILI KAFIĆ, SVAKI DAN TUČE I HAOS: Policija interveniše tri puta dnevno, građani Ilidže ogorčeni

GRAĐANI Sarajeva suočeni su s još jednom neprijatnom situacijom čiji su akteri ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Antimigrant: Migranti na Ilidži ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tučnjave i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti. Naime, nekolicina njih je otvorila kafić na term...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Alternativna televizija: Migranti ilegalno otvorili kafić: Pijančenja, tuče i drogiranja nesnošljivi za stanovnike

Građani Sarajeva suočeni su s još jednom nesnošljivom situacijom, a fokusu su opet ilegalni migranti.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 13.08.2020

Srbija danas (.com): Migranti otvorili kafić, NA MENIJU ALKOHOL I DROGA: Policija interveniše tri puta dnevno, građani ogorčeni

Danas je u lokalu oko 19 časova izbila tuča, a navodno je jedan čovek povređen nožem

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Stolac.co: Migranti otvorili kafić u BiH

Nakon što je Avaz objavio da su migranti na terminalu Ilidža otvorili kafić, te da je u nekoliko navrata morala intervenirati policija, redakciji "Ava...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

FACE TV: Ugostitelji i građani Ilidže najavljuju proteste: Ovo je postalo nepodnošljivo

Svaki dan je tu dreka, vriska, noževi i slično, prodaje se i konzumira droga, kaže Rašinlić Dodaje da se u objektu prodaje i konzumira droga.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Cazin net: Ilegalni migranti na Ilidži otvorili kafić, inspekciju i policiju na vratima dočekala poruka

Nakon pisanja bh. medija da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Kurir: POLICIJA HTELA DA ZAPEČATI KAFIĆ KOJI SU OTVORILI MIGRANTI: Na vratima ih sačekala poruka na arapskom i engleskom jeziku

Nakon pisanja medija da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je reagovala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Antimigrant: Inspekcija i policija došli da zatvore kafić ilegalnih migranata, na vratima ih dočekala poruka

Nakon pisanja “Avaza” da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Source.ba: Ilegalni migranti na Ilidži otvorili kafić, inspekciju i policiju na vratima dočekala poruka

Nakon pisanja bh. medija da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Krajina (.ba): Ilegalni migranti na Ilidži otvorili kafić, inspekciju i policiju na vratima dočekala poruka

Nakon pisanja bh. medija da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, danas je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 15.08.2020

072 Info: Inspekcija i policija došli da zatvore kafić ilegalnih migranata, na vratima ih dočekala poruka

Nakon pisanja “Avaza” da su ilegalni migranti otvorili kafić na Ilidži, jučer je promptno reagirala i Kantonalna inspekcija.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 16.08.2020

Dnevno.hr: ‘RADILI SU I NOŽEVI’ Migranti otvorili kafić, mještani ogročeni: ‘Od silne droge i alkohola izgubili su pojam i tko su’

U sarajevskom naselju Ilidža nekoliko migranata otvorilo je kafić koji je postao veliki sigurnosni problem za lokalno stanovništvo.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 15.08.2020

Antimigrant: Pritisak urodio plodom: Vlasnik lokala raskinuo ugovor s ilegalnim migrantima na Ilidži

Vlasnik lokala na terminalu na Ilidži, raskinuo je ugovor s ilegalnim migrantima koji su u njegovom prostoru otvorili kafić, saznaje “Avaz”.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 15.08.2020

Federalna Televizija: Ilidža: Migranti ilegalno otvorili kafić koji nije namijenjen domaćem stanovništu

Na terminalu na Ilidži migranti su ilegalno otvorili kafić koji nije namijenjen domaćem stanovništu.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pristrasno izvještavanje 14.08.2020

Visoko.co.ba: Ilidža: Migranti ilegalno otvorili kafić, građani zabrinuti

Na terminalu na Ilidži migranti su ilegalno otvorili kafić koji nije namijenjen domaćem stanovništu.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti