Raskrinkavanje.ba

Poskokova kritika nepostojeće “političke korektnosti” prema migrantima

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Cinični naslov objavljen na portalu Poskok implicira da se u Bosni i Hercegovini ne izvještava o prekršajima koje čine migranti, to jest da se isti prikazuju kao žrtve čak i ako su počinioci krivičnih djela. S obzirom na realnost medijskog i političkog diskursa u BiH, nejasno je kome je ova “kritika” upućena.

Portal Poskok je 17. 7. 2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom:

POLITIČKI KOREKTAN NASLOV: Brava kuće naglo se stvorila u migrantovim rukama, potom je morao udariti ženu braneći se od nje, najednom su mu se zlato i novac našli u rukama da bi ksenofobni vlasnik pucao na njega…

Nepotpisani autor je na ironičan i neprofesionalan način ovim naslovom predstavio vijest o događaju koji se odigrao u mjestu Crvarevac, u općini Velika Kladuša. Naime, u tom mjestu je migrant provalio u kuću u kojoj je zatekao ženu, na koju je fizički nasrnuo. Tom prilikom je otuđio određenu količinu zlata i novca, a nedugo zatim je sukobio s mužem napadnute, koji ga je na kraju i savladao. Prilikom konflikta došlo je do upotrebe vatrenog oružja (pištolja), pa je povrijeđeni migrant prevezen u bolnicu, a otuđene stvari i novac su pronađeni. 

U tekstu članka nalaze se sve ove informacije, koje su preuzete, kako je u istom i navedeno, iz članka portala Dnevni Avaz:

U naselju Crvarevac u općini Velika Kladuša odigrala se prava drama. Migrant je provalio u kuću u kojoj je bila sama žena.

Kako piše avaz.ba, migrant ju je pretukao a zatim krenuo u potragu za vrijednostima. Prevrnuo je cijelu kuću u kojoj je pronašao zlato i novac. Potom je krenuo na vrata ali je stigao i domaćin. Migrant je pobjegao, ali domaćin ga je uz pomoć susjeda stigao.

Prvo su se tukli nekoliko minuta, nakon čega je domaćin kuće potegnuo i vatreno oružje te ranio migranta. Potom ga je svezao i pozvao policiju.

Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko – Sanske županije, potvrdio je ove informacije za Avaz.

– Točno je da se to dogodilo u Crvarevcu. Prvo je migrant provalio u jednu kuću, pa onda krenuo u drugu i u toj kući ga je zatekla žena u hodniku i on je fizički nasrnuo na nju. U međuvremenu je došao muž, sukobio se s njim, ali je migrant uspio pobjeći. Odnio je određene količine nakita i novca, a onda ga je sustigao vlasnik nakon nekog vremena, došlo je opet do sukoba i potezanja pištolja. Vlasnik kuće je pucao u pod ispred njega, ali metak je pogodio lice. Ponovno je pobjegao dalje, ali je nađen vrlo brzo. Nađene su i vrijednosti koje je otuđio, prevezen je u bolnicu – kazao je Šiljdedić.

Tekst članka identičan je Avazovom, osim tehničke intervencije kojom je “kako saznaje Avaz” promijenjeno u “kako piše avaz.ba”. No, naslov je nepotpisanom autoru poslužio kao platforma za neumjesan komentar - čiji povod nije sasvim jasan.

Naime, ovakvim naslovom spekuliše se da postoji “politika” kojoj je u interesu da se krivično djelo, zato što ga je izvršio migrant, predstavi na obmanjujući način, to jest da se ublaži. U tom se kontekstu pojavljuju i ironične tvrdnje da je provalnik “morao udariti ženu”, te da je muž, to jest “vlasnik imovine”, na njega pucao jer je “ksenofob”. 

Kroz dosadašnji rad, portal Raskrinkavanje se već susretalo sa - u najmanju ruku - nekonvencionalnim praksama medijskog izvještavanja svojstvenim samo portalu Poskok. Ovaj portal je bio u fokusu više naših analiza, kako zbog lažnih vijesti i pristrasnog izvještavanja, tako i zbog huškačkog “novinarstva” i tzv. “aktivističkih intervencija”. Ovim “intervencijama” portal Poskok je suštinski mijenjanjao sadržaj i poruke legitimnih tekstova, ali i izmišljao nepostojeće izjave. 

Analize koje su bile posvećene ovom portalu možete pročitati na linkovima ispod:

Poskok, dakle, svojom novom “intervencijom” aludira da postoji određena “politika” koja je navodno popustljiva prema svemu negativnom što migranti urade, te da je istoj politici u interesu da se umanji značaj događaja koji je gore opisan. 

Međutim, stvarno stanje stvari u pogledu “politika” medijskog izvještavanja o migrantima u BiH je upravo suprotno, što je vrlo vidljivo i na ovom primjeru. I ovaj put su, skoro po ustaljenoj praksi, naslovima dodane bombastične riječi poput “šokantno”, “drama”, “strašan incident”. Ovo su neki od primjera kako je ova vijest bila naslovljena:

Raskrinkavanje se neprestano susreće sa medijskim izvještajima u kojima migranti bivaju predmetom negativnih kampanja, neosnovane kriminalizacije, pa i dehumanizacije.

Među ekstremnijim primjerima su oni u kojima se ovakav govor sreće čak i na javnim servisima. Tako je portal Radio Televizije Republike Srpske, jednog od javnih emitera u BiH, 2018. godine objavio lažnu vijest o tome da je češka doktorica “otkrila stravičnu istinu o migrantima” uz tvrdnje da “mnogi migranti u Evropu uz AIDS i sifilis sa sobom nose hrpu egzotičnih bolesti”. Migranti su u ovom tekstu opisani kao nekontrolisani i nasilni, te su doslovno nazvani “životinjama”. Cijelu analizu možete pročitati na linku ispod:

Brojni su primjeri neosnovane kriminalizacije migranata u medijskim izvještajima poput onih na portalu Dnevni Avaz koje mahom prenose i drugi portali.

Potrebno je naglasiti da u Bosni i Hercegovini djeluje portal koji je isključivo posvećem satanizaciji migranata. Radi se o portalu Antimigrant, a neke od analiza u kojim smo se bavili člancima ovog portala možete pročitati na linkovima ispod.

Ni nosioci političkog života u našoj zemlji ne libe se davati netačne, neprovjerene i huškačke izjave vezane za ovu populaciju. Jedan od primjera je Milorad Dodik, koji već godinama daje izjave o izbjeglicama i migrantima koje se graniče s govorom mržnje.

Pogledamo li samo skorije primjere, vidjećemo da je u martu ove godine migrante nazvao “okupacijom hrišćanskog svijeta”, dok je u maju 2020. godine prenio izjavu Fahrudina Radončića kako je ambasador BiH u Pakistanu falsifikovao ulazne vize za državljane te zemlje koji predstavljaju sigurnosni problem za BiH. Medijski naslovi su posljedično narasli do te mjere da je se tvrdilo da je “Ambasador 'sredio' vize za imigrante – teroriste” te da su "Migranti pakistanski vojnici”. 

Satanizaciju migranata smo, tako, imali priliku gledati i slušati i od medija i od političara/ki, ali i od predstavnika/ca akademske zajednice. Takav je primjer izjava Gorana Kovačevića, vanrednog profesora na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, koji je migrante još 2018. godine kolektivno predstavio kao “teroriste”. To je u međuvremenu postao jedan od epiteta koji im se redovno pridodaje bez ikakvih dokaza ili argumenata.

Lažna vijest
Razabiranje

Hajka na izbjeglice ne prestaje

  • Lažna vijest
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Teorija zavjere
  • Pristrasno izvještavanje
  • Razabiranje
  • Preko margine

Realnost medijske i političke prakse u BiH je, dakle, takva da bi se prije moglo reći da širi slojevi društva “korektnim” smatraju izvještaje koji neosnovano uveličavaju i najmanji incident povezan sa migrantima, te izmišljaju sigurnosne prijetnje i tamo gdje ih nema. Nejasno je, zapravo, na koje to primjere “političke korektnosti” Poskok skreće pažnju svojim komentarom.

Budući da naslov članka ne predstavlja tačnu najavu onoga o čemu tekst istog govori, članak portala Poskok ocjenjujemo kao klikbejt.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 17.07.2020

Poskok: POLITIČKI KOREKTAN NASLOV:

POLITIČKI KOREKTAN NASLOV: Brava kuće naglo se stvorila u migrantovim rukama, potom je morao udariti ženu braneći se od nje, najednom su mu se zlato i...

  • Klikbejt