Dnevnik i Poskok o “Komšićevoj fotografiji”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon što su objavili lažnu vijest, “Dnevnik” i “Poskok” su, umjesto korektnog demanta, ponudili još huškačke retorike.


“Dnevnik.ba” je 21.11. objavio članak zasnovan na fotografiji iz 2006. godine, sa sljedećim naslovom, nadnaslovom i tekstom:  

#SEJDOKOMSIC
„ZLATNI LJILJAN DOSLJEDAN: Komšić je 2006. proučio hatmu za duše šehida“.
Društvene mreže večeras je osvojila fotografija izvještaja Dnevnog avaza iz 2006. godine, na kojoj Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedinštva BiH, a tada izabran prvi puta bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana državnog vrha, uz ex-reisa Cerića i muftije Islamske zajednice proučava hatmu poklonjenu na duše šehida.

Uz članak jeste priložena fotografija iz “Dnevnog avaza” iz 2006, ali na njoj se pored Mustafe Cerića, njegovog zamjenika Ismeta Spahića, i Harisa Silajdžića ne nalazi Željko Komšić, već Hasan Muratović, tadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu.

Istu tvrdnju objavio je i “Poskok”, uz sljedeći naslov i dodavanje “detalja” o terorističkom napadu na New York 2001. godine:

 '“HRVAT I AGNOSTIK”: Kada je proučavao hatmu jel se molio i za onih 6 šehida Armije BIH što su rušili WTC?'
(...)
Valja spomenuti da je prema izvještaju CIA-a iz 2006-e godine, u džihadu na Allahovom putu, točnije terorističkom napadu na WTC  2001-e godine bilo i 6 bivših pripadnika Armije BIH. Međutim javni RTV sustav BIH i danas smatra da to ne treba objaviti. Možda da su napadači bili kršćani iz BIH, možda bi Duši Jurišić npr. to bila zanimljiva informacija za objavu.

Nakon što su članci objavljeni, uslijedila je reakcija “Dnevnog Avaza”, koji je potvrdio da na fotografiji nije Komšić nego Muratović, te naglasio da “Avaz nikada nije objavio vijest u kojoj se govori da je Komšić na toj slici.”

I “Dnevnik” i “Poskok” su potom objavili tekstove koji pretenduju da budu ispravka lažne tvrdnje. U slučaju “Dnevnika”, to je izgledalo ovako:

NA FOTOGRAFIJI MURATOVIĆ? Komšić ipak nije proučavao fatihu za šehide
(...)
Brojni mediji u BiH objavili su sinoć tu fotografiju izvještaja iz Dnevnog avaza, a među njima i naš portal, no čini se kako na fotografiji nije Komšić nego Hasan Muratović, nekadašnji visoki dužnosnik i član bošnjačke ratne Vlade BiH.
Inače, Komšić je inauguriran u Predsjedništvu u Sarajevu i ovo je njegov treći mandat kojeg je osvojio zahvaljujući bošnjačkim glasovima, SDA-ovom inženjeringu i pomoći Islamske zajednice u BiH. Time su Bošnjaci po treći puta nametnuli Hrvatima u BiH hrvatskog člana Predsjedništva BiH.  

“Poskok” je, pak, u originalni tekst dodao sljedeću napomenu:

Napomena, dodano naknadno: Nakon što smo prenijeli ovaj tekst s Dnevnik.ba neki komentatori su zaključili da se na fotografiji nalazi Hasan Muratović nekadašnji SDA ambasador u Zagrebu. Moguće je. Jer na fotografiji Komšić izgleda prestaro za te godine. Muratović je inače davno predložio preoblikovane Federacije BIH u dva entiteta. Od tada mu se gubi svaki trag. Kao i Huseinu Živalju. No njemu iz nekih drugih razloga. US vlasti naime sumnjiče ga da je bio u dosluhu s organizatorima napada na WTC. Bio je Alijin ambasador u New Yorku.

Oba originalna članka se još uvijek nalaze i na jednom i na drugom portalu. Kako članci izgledaju na FB stranicama “Dnevnika” i “Poskoka”, možete vidjeti ispod:

Ni “Dnevnik” ni “Poskok” nisu se ni pokušali izviniti za objavljivanje pogrešne informacije, niti su uklonili vijest sa svojih web stranica i društvenih mreža. Umjesto toga, “Dnevnik” je relativizirao činjenicu da je lažna vijest krenula upravo od njih tvrdnjom da su je “objavili brojni mediji”; dok je “Poskok” ustvrdio da je “moguće” da na slici nije Željko Komšić, iako se radi o potvrđenoj činjenici.

Umjesto adekvatnog demanta, oba portala su, takođe, odlučila “pojačati” huškački ton svojih članaka - “Dnevnik” kroz tvrdnje o “izbornom inžinjeringu”; “Poskok” kroz komentare o Hasanu Muratoviću, Huseinu Živalju i - ponovo - napadu na World Trade Center koje je dodao u “ispravku”. Komšić je, tako, indirektno doveden u nepostojeću vezu sa terorističkim napadom Al Kaide - i ponovo na osnovu fotografije na kojoj se uopšte ne nalazi.

Ovakvo “novinarstvo”, osim što je izrazito huškačko i sadrži manje ili više otvoreni govor mržnje na nacionalnoj osnovi, možemo ocijeniti samo kao pristrasno izvještavanje, pored de facto lažne vijesti koju su objavila oba portala i koju nijedan od njh nije adekvatno demantovao.

(raskrinkavanje.ba)

Raskrinkali smo
Dnevnik.hr Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje; Poskok Lažna vijest; Pristrasno izvještavanje; Dnevnik.hr Pristrasno izvještavanje;
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nakon Bešlića i Izetbegović “odlazi u Njemačku da se penzioniše”

Na anonimnom portalu sa krizom identiteta “Klix.online”, po već isprobanom...

Lažna vijest
Pristrasno izvještavanje
Špijuni (ni)su među nama

Medijski “ratovi” u BiH traju dugo i imaju različite manifestacije. Jedan...

Pristrasno izvještavanje Prikriveno oglašavanje
Lažna vijest
Lažno prenošenje lažne izjave Hanke Paldum

U kolekciju lažnih vijesti portala “Ekspresno” dodan je članak o Hanki...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com