Raskrinkavanje.ba

“Poskok” Marinu Pendeš smjestio u DF

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Poskok” je izbor delegata u državni Dom naroda ispratio još jednom “aktivističkom intervencijom”. Ovaj put, bez bilo kakve napomene.

“Raskrinkavanje” se nekoliko puta bavilo takozvanim „aktivističkim intervencijama“ portala „Poskok“, koje suštinski mijenjaju sadržaj i poruku teksta u jednom, odnosno, radi se o potpunoj fikciji u drugim slučajevima. Analizu članaka u kojima se radilo o otvorenoj manipulaciji intervjuom sa Draganom Čovićem i izmišljenom izjavom Marinka Čavare možete pronaći ovdje. Drugu analizu koja se bavi člankom u kojem je izmišljena reakcija Centralne izborne komisije na izbor Željka Komšiča u Predsjedništvo, možete pronaći ovdje.

Ovaj put, “Poskok” je 20. Februara objavio članak koji tematizira izbor delegata državnog Doma naroda, i to pod naslovom:

KOGA NAM JE TO KOMŠIĆ UVALIO: Izabran državni Dom naroda, Hrvatima tek tri mjesta od ukupno pet…

Članak donosi imena svih izabranih delegata, međutim zanimljiva je činjenica da je “Poskok” Marinu Pendeš svrstao među delegate Demokratske Fronte. Također,  i Zlatka Miletića karakteriše kao “nelegitimnog hrvatskog predstavnika”.

Tako će u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.
U Klubu Hrvata će od članova HNS-a biti Dragan Čović, Bariša Čolak i Lidija Bradara  te Zlatko Miletić i Mairna Pendeš iz Demokratske fronte. Legitimnim hrvatskim predstavnicima pripala su tako tek tri mjesta. Iako je Čović bio najavio da će im pripasti čak možda svih pet.
Kako je Komšiću uspjelo ubaciti Pendešovu u Dom naroda, umjesto Slave Kukića, i čime ga je zadužila, valjda je jasno.

Članak završava tvrdnjom i da se Zlatko Miletić, “navodno” ranije izjašnjavao kao Srbin:

Zlatko Miletić, član Komšićevog DF-a inače, nekad se navodno izjašnjavao kao Srbin. Izabran je od strane onog dijela Hrvata u Domu naroda FBIH koji su izabrani bošnjačkim glasovima. To ga razlikuje od Pendešove.

Marina Pendeš članica je Hrvatske Demokratske Zajednice, te članica Predsjedništva ove stranke. Obzirom da ovaj put članak nema nikakvu napomenu o “aktivističkoj intervenciji”, kontaktirali smo “Poskok” sa upitom o tome zbog čega je stranačka pripadnost Marine Pendeš pogrešno prikazana u članku. Odgovor koji smo dobili prenosimo u cjelosti:

Odgovor "Poskoka":

 

Dokaz da je Pendeš u DF-u je  u priloženoj fotografiji.

Stav HNS-a je da je Komšić nepoželjan. Dakle ne postoji šansa da je Pendeš u HDZ-u ili HNS-u.

Logika sama nameće da je u DF-u.

prema tome... hajte molim vas.

 

 

Činjenice da je Marina Pendeš “prošetala” sa Komšićem tokom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, prisjetio se i portal “Dnevnik” u svom članku o izboru delegata u Dom naroda BiH:

Pendeš je prvo, podsjetimo, sve ljude u BiH koji su glasovali za stranke HNS-a ponizila šetnjom s Komšićem prilikom jedne od "fešti" Oružanih snaga BiH. (...)
Dio javnosti smatrao je tada kako je tim potezom Pendeš završila svoju političku karijeru. Ipak, da sve ne bude tako, pobrinula se HDZ BiH koja je Pendeševoj uručila "nagradu" iako je pogazila princip za koji su se, premda načelno, zalagali svi u HDZ-u. (...)
Pravo pitanje je zašto je Čović ili netko iz vrha stranke dao direktivu zastupnicima u federalnom Domu naroda da pošalju Pendeš u državni. To jednostavno nema logike i takve stvari se ne bi trebale lomiti radi mira u stranci.

Prisustvo Marine Pendeš kao ministrice Ministarstva obrane BiH obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH bila je njena obaveza i dio standardnog protokola. Ministar obrane ovakvim svečanostima prisustvuje u društvu Predsjedavajućeg ili člana Predsjedništva BiH. Da je to tako, potvrđuje i “Pravilnik o svečanostima i počastima” koji je donijelo upravo Ministarstvo obrane BiH. U pravilniku stoji da su se “pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga koji su govornici na svečanostima, obavezni pridržavati odredbi zakona BiH i podržavati provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.”

Pravilnik također nalaže da Ministar obrane određuje “način, mjesto i vrijeme održavanja svečanosti”.

Međutim, “Dnevnik” nije tvrdio da je Marina Pendeš članica Demokratske fronte, niti da su u Dom naroda izabrana 3 “legitimna predstavnika Hrvata”. Zbog tih navoda, članak portala “Poskok” ocjenjujemo kao lažnu vijest i kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 20.02.2019

Poskok: KOGA NAM JE TO KOMŠIĆ UVALIO: Izabran državni Dom naroda, Hrvatima tek tri mjesta od ukupno pet…

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za državni Dom naroda.

  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest