Raskrinkavanje.ba

Republikainfo → MIGRANTSKA KRIZA USŽ zabranila dolazak novih migranata, zatvaraju se prihvatni centri, migranti masovno odlaze, a EU dala 70 milijuna eura

06.09.2020
Tekst članka

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko – Sanske županije (USŽ) prošli tjedan najavio da će u sljedećih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih dana pakira i napušta kampove prije njihovog službenog zatvaranja, javlja Dnevni avaz.

– Kada je u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz Bire i Mirala u druge kampove za smještavanje ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USŽ da iskoordinira sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USKŽ. Donijeli smo također važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u našu županiju, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u Biri i Mistralu – kazao je premijer Ružnić.

Video koji su poslali čitatelji “Avaza” iz Velike Kladuše, a koji je objavljen na društvenim mrežama, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog.

Također, oćito je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u USŽ, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama, napuštenim objektima u ovoj županiji, zaključuje Avaz.

No, također podsjetimo da je nedavno ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA na sjednici Doma naroda PSBiH odgovorio na pitanje Izaslanice SNSD-a Dušanke Majkić o tome koliko je BiH u periodu od 2016. do 2020. dobila novca za rješavanje migrantske krize.

 

 

“Jučer sam na jednom sastanku koji je uključivao predstavnike međunarodnih organizacija od predstavnika Europske komisije dobio podatak da je EU od početka krize uplatila 70 milijuna eura. Ova sredstva su uglavnom uplaćena na račun IOM.-a. To su sredstva za iznajmljivanju prostora, plaće, za nabavke hrane i drugih sredstava migrantima u prihvatnim centrima”, kazao je Cikotić dodavši da nema podataka o drugim međunardnim donatorima.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda prethodno je kazao da je na računu Ministarstva za ljudska prava 781.845 KM, a na računu Ministarstva sigurnosti 1,19 milijuna KM. Dodatno, kako je naglasio, na posebnom računu Ministarstva sigurnosti BIH imaju sredstva Vlade Češke Republike 1,8 milijuna KM.

 

/Republikainfo.com/

Članak indeksiran 07.09.2020. Zadnji put osvježen 07.09.2020.

Ocijenjeno u analizi