Raskrinkavanje.ba

Glas Srpske → Миличевић: Српска прије 28 година добила међународно признање

20.11.2023
Tekst članka

БАЊАЛУКА - Предсједник СДС-а Милан Миличевић поручио је да је прошло 28 година од завршетка рата у БиХ, те да је тада међународно признање добила Република Српска, коју је српски народ још у јануару 1992. године званично прогласио.

"За паметног човјека, сваки рат је изгубљен. Прошло је 28 година од завршетка несретног рата у БиХ. Прије готово три деценије, дочекали смо крај свеопштег лудила у које смо увучени без много питања и избора. Сви они који су се тада борили за заштиту права нашег народа, са радошћу су дочекали вијест о окончању сукоба", рекао је Миличевић.

Он је нагласио да је, након огромних страдања тих несретних година, било вријеме за повратак у нормалан живот, развој и напредак друштва, али да до тога није дошло, саопштено је из СДС-а.

"Надам се да наша дјеца и унуци неће никада доживјети то што смо ми нажалост морали. Постављам задатак свима нама који смо још у Републици Српској да никада не одустанемо од идеје о бољем животу коју смо тада почели да сањамо", оцијенио је Миличевић.

Он је поручио да ово мора бити друштво једнаких могућности за све, друштво правде и просперитета, те оцијенио да је Српска, каква је сањана, и даље недосањани сан.

Сутра се навршава 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi