MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KS REAGIRALO: DIREKTOR MUZEJA IMA PLATU OD PREKO 5.500 KM, GODIŠNJE ZARADI SKORO 70.000 KM

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Greška Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Muzej ratnog djetinjstva nije aplicirao za budžetska sredstva kako bi isplatio “funkcionerske” plate

Nakon kritika koje je na adresu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo uputio Muzej ratnog djetinstva, a koje se odnose na uskraćivanje finansiranja Muzeju, oglasili su se na zvaničnom Facebook profilu spomenute institucije.

Kako su objavili, žele javnost informisati o činjenicama. Njihovu objavu prenosimo u cjelosti.

1. Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

2. Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

3. Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

    Direktor godišnje zaradi skoro 70.000 KM

    Direktor godišnje zaradi skoro 70.000 KM Foto: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo

4. Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvšna direktorica – od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

5. Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

6. Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta.

POVODOM KRITIKA KOJE JE NA ADRESU MINISTARSTVA KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO UPUTIO MUZEJ RATNOG DJETINSTVA, A KOJE…

Gepostet von Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo am Donnerstag, 17. September 2020
Članak indeksiran 14. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me