Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju

Izvor/medij: Sputnik
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Nema dokaza da je ukrajinska vojska koristila bombe sa bijelim fosforom

Ukrajinska vojska, očajnički želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122mm za haubice D-30 i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 „Grad“, uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine.

 

Baražni odredi ubili su četiri ukrajinska oficira u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

„U Severodonjecku Luganske oblasti nacionalisti, delujući kao baražni odredi, pod pretnjom streljanja komandanata pokušavaju da zaustave jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače i da ih nateraju da nastave otpor. Ovi odredi ubili su četiri oficira Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Konašenkov.

Trupe LNR, uz podršku Oružanih snaga Rusije, ubrzano razvijaju ofanzivu i napredovale su skoro 60 kilometara, saopštio je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, jedinice Oružanih snaga Donjecke Narodne Republike napredovale su još tri kilometra u pravcu naselja Petrovsko i završavaju razbijanje rezervi Operativno-taktičke grupe ukrajinskih snaga „Vostok“. Uspostavljena je kontrola nad naseljima Anadol i Andreevka, dodao je on.

Portparol je dodao da je više od 300 porodica stiglo je u Lugansk sa teritorija Luganske Narodne Republike koje su okupirale ukrajinske trupe i njima je pružena sva potrebna pomoć.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara. U petak je kretanje trupa obustavljeno u očekivanju mogućih pregovora sa Kijevom, ali je zbog odbijanja ukrajinske strane da u njima učestvuje operacija nastavljena u subotu.

Članak indeksiran 08. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me