Raskrinkavanje.ba

Info Bijeljina → Mitrović: Dejtonskim sporazumom srpski narod dobio državu

25.05.2018
Tekst članka

BANJALUKA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ističe da Dejtonski mirovni sporazum ima poseban značaj za srpski narod jer je po prvi put dobio nacionalnu državu na ovim prostori

"Cilj svih budućih generacija vlasti u Republici Srpskoj trebalo bi da bude da se Srpskoj obezbijedi samostalnost, a ako to nije moguće, da se vratimo na izvorni Dejtonski sporazum, kako bi se Srpskoj vratile sve nezakonito oduzete nadležnosti", rekao je Mitrović Srni povodom 22 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Mitrović je naveo da se na izvorni Dejtonskim sporazum treba vratiti odlukom Narodne skupštine Republike Srpske ili referendumom građana Srpske. 

"Dejtonski mirovni sporazum ima veliki značaj ne samo za BiH, već za cijeli region jer je uspostavljen mir na ovim prostorima", istakao je Mitrović. 

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. 

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom. 

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. 

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark. 

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. 

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi