Mjere su samo slovo na papiru: Migranti neprestano dolaze u Bihać

Izvor/medij: 072 Info
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažna vijest sa fotografijama koje prikazuju “dolazak migranata”

Mjere koje su donešene od strane Operativne grupe, a koje su prevashodno trebale zaustaviti ili bar smanjiti prisustvo migrantske populacije na području Unsko-sanskog kantona, ne daju željene rezultate.

Ovo je najbolji primjer da same mjere ne mogu rezultirati pozitivnim pomacima u rješavanju navedene problematike, ukoliko se ne obezbjede adekvatni i neophodni uslovi za njihovo sprovođenje.

 

Kontrolom putnih pravaca ne može se spriječiti dolazak migranata obzirom da oni koriste mobilne aplikacije i GPS za svoje kretanje, te tako uspješno zaobilaze glavne putne pravce. Međusobnom komunikacijom sa grupama koje su već prošle određeno područje, tačno su upoznati gdje su pozicionirane policijski punktovi i patrole, te ih na takav način uspješno zaobilaze.

Zabilježeno je i više slučajeva dovoženja migranata privatnim vozilima, dok se iz Republike Srpske još uvijek dovoze autobusima pod pratnjom njihove policije.

 

Na priloženim fotografijama možete vidjeti dolazak migrantskih grupa iz raznih pravaca prema Bihaću, tako da i sam proces izmještanja migranata iz kampa BIRA ili najavljeno izmještanje i iz kampa Miral gubi svaki smisao, piše Krajina.

Članak indeksiran 28. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me