Raskrinkavanje.ba

Haber → Mladi haker ukrao od banaka MILIONE i novac podijelio narodu!

10.03.2016
Tekst članka

Mladog hakera je jurio FBI i Interpol tri godine, a kada su uspjeli da ga uhapse, mediji su “poludjeli” za njim jer je tokom privođenja bio nasmijan.

Hamza Bendilaž (28) iz Alžira, samoproklamovani Robin Hud, osuđen je u SAD na 30 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 4 miliona dolara, zbog hakovanja preko 200 banaka i krađe preko 200 miliona dolara, koje je poklonio u dobrotvorene svrhe Palestini, 2009. i 2010. godine, piše “Senzacija“…

 

ADVERTISEMENTS

 

 

 

Prema pojedinim navodima, počeo je da hakuje banke sa 20 godina kada je diplomirao Informacione tehnologije na univerzitetu u Alžiru. Hakovao je privatne račune u 217 banaka i finansijskih kompanija širom svijeta 2009. i 2010. godine.

“Jednom transakcijom mogao je da zaradi 10-20 miliona dolara”, rekao je jednom jedan zvaničnik SAD.

Za razliku od drugih hakera, umjesto da zadrži nocvac za sebe, on ga je donirao Palestincima. Navodno im je dao 280 miliona dolara.

Tri godine ga je jurio Interpol i FBI, da bi na kraju bio uhapšen u januaru 2013. godine u Tajlandu, koji mu je bio tranzitna stanica između Malezije i Egipta. Mladi haker nije djelovao uznemireno i nije se opirao hapšenju. Na fotografijama prilikom privođenja je nasmijan, zbog čega su ga svi mediji prozvali “Nasmijani haker”.

h3

Prema navodima tajlandske policije, Hamza je bio na FBI listi najtraženijih. Tri mjeseca nakon hapšenja, izručen je SAD, a na sudu 2015. proglašen je krivim i osuđen na 30 godina zatvorske kazne i novčanim iznosom od 4 miliona dolara.

Hamza se teretio da je bio koautor bankarskog trojanskog konja po imenu SpyEye, a optužen je u odsustvu od strane ameičkih vlasti 2011. godine. Softver za kreiranje virusa je doživio svoj vrhunac između 2009. i 2011. godine. Vjeruje se da je zarazio više od 1,4 miliona kompjutera, a omogućavao je hakerima da ukradu podatke za online prijavu za finansijske račune, koje su kasnije opustošili.

Ovih dana, na društvenim mrežama ponovo je u centru pažnje mladi haker Hamza, kojem njegovi fanovi odaju počast za njegov humani čin – doniranja djela ukradenog novca dobrotvornim organizacijama u Palestini.

Članak indeksiran 19.12.2018. Zadnji put osvježen 19.12.2018.

Ocijenjeno u analizi