Raskrinkavanje.ba

Glas Srbije Info → MODERNI ROBIN HUD: Bendelladj Hamza, haker koji je ojadio globalne fašiste!

20.09.2015
Tekst članka

Poznati alžirski haker Bendelladj Hamza (27), jedan od onih koji je zadao najviše problema SAD, osuđen je na smrt od strane američkog suda.

bendelladj-hamza

Uhvaćen na Tajlandu 2013 godine, nakon potrage od strane Interpola, sajber aktivista se pridružio eksluzivnom klubu 10 najtraženijih na svetu i izručen je SAD, gde ga je poslednja kazna presekla kao nož. Među podvizima mladog hakera, što ga svrstava u red najpoznatijih svetskih hakera, je da je uspio ući u mejl 217 banaka i hakovati njihove mejl adrese, te tako ukrasti 4 milijarde dolara.

Tu ogromnu sumu on je podelio na nekoliko humanitarnih organizacija u Africi kao i palestinskim NVO-ima kojima je donirao oko 280 miliona dolara. Hamza Bendelladj je takođe hakovao 8000 francuskih web stranica, Ministarstva spoljnih poslova evropskih država, provaljujući u bezbedonosni sistem za izdvanje viza i dodeljujući tako vize nekolicini alžirskih mladića. Kao Robin Hud interneta, njegova blistava karijera oduzima dah. Njegovo najznačajnije delo svakako ostaje preuzimanje stranice izraelske vlade, koje mu je omogućilo da Palestincima daje informacije i vredne izveštaje. Zbog ovog sajber napada izbezumljene izraelske vlasti ponudile su svojim hakerima najnovije komputerske sisteme u zamenu za njihovu intervenciju u Vašingtonu da se podignu najteže optužbe protiv njega.

Članak indeksiran 19.12.2018. Zadnji put osvježen 19.12.2018.

Ocijenjeno u analizi