Москва: Оборен украјински авион са великом пошиљком западног наоружања

Izvor/medij: ASinfo
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama

Снаге ПВО су обориле украјински војно-транспортни авион натоварен великом количином западне војне техинке, изјавио је портпарол Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

ња

 

 

МОСКВА: ОБОРЕН УКРАЈИНСКИ АВИОН СА ВЕЛИКОМ ПОШИЉКОМ ЗАПАДНОГ НАОРУЖАЊА

17.04.2022. – 9:19

 

 

фото: © U.S. Embassy Kyiv

Снаге ПВО су обориле украјински војно-транспортни авион натоварен великом количином западне војне техинке, изјавио је портпарол Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

„Руски системи противваздушне одбране у рејону Одесе оборили су украјински војни транспортни авион који је превозио велику количину наоружања коју су Украјини испоручиле западне земље“, рекао је он.

Саопштење Министарства одбране:

Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

 

 

– Током дана, 15 непријатељских циљева је погођено високо прецизним ваздушним ракетама. 

 

– У областима насеља Барвенково, Рубижное, Попаснаја, Новозвановка, Красноармејск, Селидово, Новобахмутовка уништено је шест места концентрације украјинске војне технике и седам упоришта украјинских трупа.

 

 

– У ударима је погинуло и рањено више од 320 украјинских војника, уништена су 23 оклопна возила и седам возила различите намене.

 

– Оперативно-тактичка авијација је током дана уништила 67 подручја концентрације људства и украјинске војне технике.

 

– Ракетне трупе су погодиле 317 војних објеката, укључујући 274 непријатељска упоришта и подручја концентрације људства, 24 командна места и два теренска складишта горива украјинских трупа.

 

 

– Руски ПВО системи у Одеској области оборили су украјински војно-транспортни авион са великом серијом наоружања које су Украјини испоручиле западне земље. Две украјинске беспилотне летелице оборене су изнад насеља Лозоваја и Веселаја.

 

– Укупно, од почетка специјалне војне операције је уништено 134 авиона, 460 беспилотних летелица, 246 противваздушних ракетних система, 2269 тенкова и других оклопних борбених возила, 252 вишецевна бацача ракета, 987 оруђа артиљерије, као и као 2158 јединица специјалних војних возила.

 

– Целокупно урбано подручје Мариупоља потпуно је очишћено од милитаната нацистичке формације „Азов“, страних плаћеника и украјинских трупа. Остаци украјинске групе тренутно су потпуно блокирани на територији металуршког комбината „Азовстал“. Њихова једина шанса да спасу своје животе је да добровољно положе оружје и предају се.

 

– Подсећамо да су у Мариупољу у тренутку његовог опкољавања 11. марта биле: 36. одвојена бригада маринаца, 109. бригада територијалне одбране, 503. одвојени батаљон маринаца, чета 53. одвојене механизоване бригаде, јединице 17. противтенковске бригаде, нацистичке формације „Азов”, „Ајдар”, „Десни сектор”, јединице полиције и државне граничне службе, као и страни плаћеници.

 

– Укупан број ове групе био је око 8100 људи.

 

– Током ослобађања Мариупоља, 1.464 украјинска војника су се већ предала. Број оних који се предају свакодневно се повећава, укључујући и оне који су побегли са територије „Азовстала“.

 

– Према њиховим сведочењима, укупан број украјинских војника, нациста и страних плаћеника који су се склонили у Азовстал не прелази 2,5 хиљаде људи.

 

 

– Тако су до 16. априла само у Мариупољу губици украјинске групе износили више од 4.000 људи.

 

– Стога су недавне изјаве Зеленског западним медијима да ненадокнадиви губици украјинске војске током операције наводно износе 2,5-3 хиљаде за њега су уобичајена лаж.

 

– Министарство одбране Руске Федерације има поуздане податке о стварним губицима украјинске војске, Националне гарде и пристиглих страних плаћеника, а којих се Зеленски плаши да каже народу Украјине. Данас ненадокнадиви губици износе 23.367 људи.

 

– Неке податке из украјинских докумената о нашим губицима, ускоро ћемо објавити, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

vostok.rs

Članak indeksiran 29. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me