Raskrinkavanje.ba

Iskra → МОСКВА: Русију брину америчке биолабораторије у њеном окружењу

15.08.2015
Tekst članka

Амерички војни сектор на постсовјетском простору гради биолабораторије високог степена заштите, које могу бити искоришћене за производњу биолошког оружја, изјавио је руски извор на састанку експерата држава-потписница Конвенције о забрани разраде, производње и складиштења бактериолошког, биолошког и токсичног оружја и о њиховом уништавању (КБТО).

Москва је изразила забринутост због изградње биолабораторија високог степена заштите на територији Грузије, Украјине и Казахстана које могу да буду намењене за производњу елемената биолошког оружја, рекао је за РИА Новости извор на састанку експерата држава-потписница КБТО.

„Русија не може да не реагује на то што америчко Министарство одбране на нашој граници гради биолабораторије високог степена заштите које могу да буду намењене за производњу елемената биолошког оружја“, рекао је он.

Према подацима Руске Федерације, овакве биолабораторије америчког војног ресора биће направљене у Грузији, Украјини и Казахстану. Притом ове државе немају потребан ниво експертизе у области биотехнологије како би макар некако контролисале да ли на њиховој територији или са њихове територије „амерички војни лаборанти спроводе операције које су у супротности са Конвенцијом“, упозорио је извор.

„Такве се лабораторије граде годинама, оне захтевају знатна улагања и технологију највишег степена. Државе које могу да изграде такве лабораторије могу се набројати на прсте и ми, природно, водимо врло чврст дијалог, поред осталог, са нашим партнерима из Казахстана, о ономе што се у реалности дешава у контексту њихових односа са војним сектором САД“, додао је саговорник агенције.

Извор је навео да је Русија директно указала својим америчким партнерима да је забринута, али да одговоре не добија и због тога са међународно-правног аспекта потпуно оправдано захтева разматрање тих питања у оквирима Конвенције о забрани биолошког оружја.

„Сумњамо да би деловање САД могло да иде ка нарушавању Конвенције о забрани биолошког оружја“, нагласио је он.

rs.sputniknews.com

Članak indeksiran 09.03.2022. Zadnji put osvježen 09.03.2022.

Ocijenjeno u analizi