Muratović žestoko osuđuje opoziciju: Dvadeset dvije glasačke kutije fale. Iza ovoga su gradska izborna komisija i vladujuća partija

Izvor/medij: Živinice Izbori 2020
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Anonimni portal Živinice Izbori 2020 pristrasno o gradonačelničkim kandidatima

Hasan Muratović (GS) , bivši gradonačelnik Grada Živinice te istovremeno sadašnji kandidat za gradonačelinka na lokalnim izborima 2020 godine, odlučio je ovoga puta žestoko osuditi opoziciju u vidu optužbi za koje, kako sada stvari stoje, nema validnih dokaza niti zvaničnog izvještaja policijske stanice Živinice, a ni MUP-a TK.

Naime, prema najnovijim tvrdnjama Muratovića za avaz.ba, u Općini Živinice na brojnom stanju nedostaju čak 22 glasačke kutije.

„Nedostaju glasačke kutije koje duži gradska izborna komisija, koje su optremnicom dostavljene od strane CIK-a. Izvršen je popis tih kutija i dvadeset dvije glasačke kutije fale. Policija vrši uviđaj, ali to nije ukradeno, to je organizovano izvučeno iz skladišta.“

Muratović tvrdi da ima jasna saznanja šta stoji iza „nestanka ovih kutija“.

„To je sklonjeno da se napuni listićima i da se na dan izbora ubaci. „

„Iza ovoga stoji gradska izborna komisija u saradnji s vladujućim partijama“, tvrdi Muratović.

Objektivno gledajući, čak i da se MUP TK zvanično oglasi i potvrdi prisustvo krađe i pokrenute akcije, (o kojoj za širu javnost za sada nema zvaničnih podataka), i dalje ne postoji konkretan dokaz da u istoj sudjeluje „vladajuća partija“, kako navodi Muratović, a niti konkretan motiv zašto bi baš ona sudjelovala u vrlo ozbiljnoj izbornoj krađi obzirom na rezultate koje bilježi njihova budžetska restrukturizacija u protekle tri godine. 

Gledajući drugu stranu novčića, čak i da je akcija trenutno u toku, i da se MUP TK i policijska stanica Živinice s razlogom ne žele oglasiti, Muratovićev potez bi potencijalno mogao negativno uticati na  ishod iste, obzirom da ona, u tom slučaju, postaje uveliko dostupna široj javnosti.

U tom slučaju postavlja se pitanje kome je zapravo od koristi izborna krađa i ko to silom pokušava obezbijediti glasove na lokalnim izborima?

Kako sada stvari stoje, „vladajuća partija“ nema motiv za ovakav poduhvat obzirom da im budžetska restruktrurizacija itekako ide u korist, kao i uveliko prisutna podrška građana koja svakako ulijeva optimizam u ishode lokalnih izbora.


Za ostatak opozicije za sada također nema konkretnkih motiva, a optužiti Muratovića za istu bi također bilo apsurdno i neosnovano, što dodatno komplikuje stvari.Sve u svemu, da Muratović u svojim tvrdnjama nije imao konkretnu „metu“ , onda bi ovako nešto sigurno djelovalo mnogo vjerodostojnije, ali obzirom na činjenično stanje teško je ovakvo nešto ne okarakterisati kao neoprezan pokušaj manipulacije javnog mnijenja kroz nametanje nepostojećih afera ili kroz potencijalno indirektno ugrožavanje tekuće istrage u ključnim trenucima gradonačelničke utrke, ovisno o ishodu same situacije.U svakom slučaju rano je za bilo kakve zaključke ili optužbe, pa je u ovom momentu najpametnije pričekati zvanično izvješće policijske stanice Živinice ili Mupa TK.

Članak indeksiran 05. 11. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me