Anonimni portal Živinice Izbori 2020 pristrasno o gradonačelničkim kandidatima

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Novopokrenuti portal Živinice Izbori 2020 objavio je nekoliko članaka tokom predizborne kampanje ove godine, od kojih većina kritikuje izborne protivnike trenutnog gradonačelnika i kandidata za tu poziciju.

Anonimni portal Živinice Izbori 2020 nastao je 6.10.2020. godine, kada je registrovana domena ziviniceizbori2020.com. Kako se da naslutiti iz imena, povod za pokretanje ovog portala su lokalni izbori u tom mjestu, koji će se održati 15. novembra ove godine.

Riječ je o portalu na kojem nisu dostupni nikakvi vlasnički niti kontakt podaci. Portal je povezan sa istoimenom Facebook stranicom Zivinice Izbori 2020, koja je pokrenuta 14.10. i koja je do vremena objave ove analize brojala nešto više od 880 pratilaca. 

Na početnoj stranici, ispod naziva portala, navedeno je da je riječ o portalu koji donosi “najtačnije informacije” i “istinu o svima”. 

Na portalu je objavljeno ukupno 6 članaka u periodu od 18. oktobra do 1. novembra. U prvom objavljenom članku predstavljeni su kandidati i kandidatkinje za gradonačelničku poziciju u Živinicama. Naslov tog članaka, koji je objavljen 18.10, glasi:

Izbori 2020: Evo ko su (zapravo) kandidati za gradonačelnika grada Živinice

Kandidatkinju Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Amilu Hodžić, autor članka je opisao kao “nedosljednu magistricu finansija sa nedostatkom političkog iskustva” koji se manifestovao u “neprimjerenim komentarima usmjerenim prema trenutnom gradonačelniku” Živinica i njenom protukandidatu na predstojećim lokalnim izborima:

Naime, na vrhu liste nalazi se Amila Hodžić (SDP), nedoslijedna magistrica finansija sa vidno izraženim nedostakom političkog iskustva koje su posebno istakli neprimjereni i neutemeljeni komentari usmjereni prema njenom nekadašnjem saigraču, sada protukandidatu, Samiru Kamenjakoviću, trenutnom gradonačelinku Grada Živinice prema kojem je iskazivala punu podršku u toku i nakon lokalnih izbora 2016, a koji je sada po njenim viđenjima, „sitnošićarskih interesa“.
(...)
Sve ovo ostavlja utisak da se kod Hodžićke stranačka opredjeljenost neupitno stavlja ispred građanskih interesa na listi prioriteta, čiji su prohtjevi, naročito zbog uticaja pandemije COVID-19, svakako mnogo većinego inače.

S druge pak strane, predstavljanje trenutnog gradonačelnika Živinica i kandidata Stranke demokratske akcije (SDA), Samira Kamenjakovića, išlo je u pravcu afirmativnog ukazivanja na uspjehe koje je ovaj gradonačelnik ostvario za vrijeme svog mandata:

Na spisku je također i Samir Kamenjaković (SDA), pod čijim rukovodstvom Grad Živinice ostvaruje porast već protekle 3 godine,pa tako i svoj prvi suficit koji je krajem 2019 iznosio 1.2 miliona konvertibilnih maraka. Kamenjakovićev a budžetska restrukturizacija otvorila je prostor za realizaciju nizavažnih projekata a ujedno i doprinjela otvaranju 1700 novih radnih mjestau gradu Živinice.

Hasan Muratović, bivši načelnik Općine Živinice te kandidat Građanskog saveza (GS) za gradonačelničku funkciju na ovim lokalnim izborima, u članku je predstavljen u negativnom svjetlu, sa naglaskom na “vidni nepotizam”, “niz skandala”, “sprovođenje ličnih interesa”, i sl.

Pored Amile Hodžić (SDP) i Samira Kamenjakovića (SDA), tu je i Hasan Muratović (GS) , bivši gradonačelnik Grada Živinice, koji nakon vidnog nepotizma i niza skandala za vrijeme svog rukovodsta, odlučuje da je vrijeme pokušati ponovno sprovesti lične interese kroz izmišljanje pozicija u javnim preduzećima za bližu i dalju porodicu, stranačke kadrove, te bliske saradnike, kao i potpisivanje nezakonitih ugovora o zakupu, i sl.

U članku objavljenom na ovom portalu 21.10, kroz još jedan primjer se ukazuje na nedosljednost SDP-ove kandidatkinje Amile Hodžić, a naslov i uvod su glasili ovako:

Dojučerašnji rasipnici, nesposobni da vode lokalnu vlast, sada nosioci lista SDP-a i njegove Amile Hodžić

OBECANJA, SAVJEST I KARAKTER SAMO PRED KAMERAMA 
(...)
Otvaranje predizborne kampanje SDP-a u Živinicama, obilježeno je nizom nelogičnosti. Dojučerašnje kritike su prerasle u prijateljstva, a za ljude o kojima kandidatkinja za gradonačelnika Amila Hodžić do juče nije imala lijepu riječ, sada za njih reda hvalospjeve.

Ni kandidat Hasan Muratović nije pošteđen, u članku objavljenom 1.11, a čiji naslov i uvod glase:

Tamna prošlost Muratovića: Evo kako je Opština Živinice oštećena za skoro 350 000 KM

Krajem 2013 početkom 2014 godine proveden je postupak izdavanja JZU „Narodna Apoteka“ pod dugoročni zakup na period od 20 godina zbog postojećih dugovanja koja su do tada iznosila 451.592,24 KM.

Ovaj potez bio bi potpuno logičan da u procesu Općina Živinice nije bila oštećena za skoro 350 000 KM, a sve pod vodstvom Hasana Muratovića, tadašnjeg gradonačelnika koji je raspisao javni tender te isti ciljano presudio u korist  Apoteke „Ibn Sina“ iz Tuzle.

Nijedan od 6 članaka objavljenih na ovom portalu nema kritički ugao prema Samiru Kamenjakoviću. Jedini članak sa negativnim konotacijama koji se na neki način može povezati sa sadašnjim gradonačelnikom Živinica je o trenutnom predsjedniku Gradskog vijeća Živinice, Nailu Jusiću (SDA). U tom članku, objavljenom 19.10, Jusić je prikazan ovako: 

Lokalni Izbori 2020: Za kandidata Nail Jusić a za građane nepotizam, neodgovornost, i loše rukovodstvo
(...)
Shodno istaknutim detaljima lako je zaključiti da se, uz uobičajena predizborna obećanja od Naila Jusića po redovnom rasporedu očekuje i dobro prepoznatljivi nepotizam, neodgovornost i katastrofalno loše rukovodstvo koje, kako vidimo iz priloženog, ide rame uz rame sa ugrožavanjem sigurnosti građana Živinica

Kamenjaković i Jusić su članovi Stranke demokratke akcije, no Kamenjakvić je član te stranke tek od juna 2020. godine, dok je trenutni načelnički mandat dobio kao kandidat SDP-a na lokalnim izborima 2016. godine. 

Ovo ukazuje da je negativno pisanje o Jusiću prije ličnog nego stranačkog karaktera. To se također može reći za gotovo cjelokupan sadržaj portala, s obzirom na to da se više targetiraju ličnosti kandidata nego političke partije ispred kojih izlaze na izbore. 

Izuzetak je članak koji govori o navodnom nedostatku 22 glasačke kutije, za što je kandidat Hasan Muratović optužio “gradsku izbornu komisiju i vladajuću partiju”. 

Muratović žestoko osuđuje opoziciju: Dvadeset dvije glasačke kutije fale. Iza ovoga su gradska izborna komisija i vladujuća partija
(...)
Objektivno gledajući, čak i da se MUP TK zvanično oglasi i potvrdi prisustvo krađe i pokrenute akcije, (o kojoj za širu javnost za sada nema zvaničnih podataka), i dalje ne postoji konkretan dokaz da u istoj sudjeluje „vladajuća partija“, kako navodi Muratović, a niti konkretan motiv zašto bi baš ona sudjelovala u vrlo ozbiljnoj izbornoj krađi obzirom na rezultate koje bilježi njihova budžetska restrukturizacija u protekle tri godine. 
(...)
U tom slučaju postavlja se pitanje kome je zapravo od koristi izborna krađa i ko to silom pokušava obezbijediti glasove na lokalnim izborima?

Kako sada stvari stoje, „vladajuća partija“ nema motiv za ovakav poduhvat obzirom da im budžetska restruktrurizacija itekako ide u korist, kao i uveliko prisutna podrška građana koja svakako ulijeva optimizam u ishode lokalnih izbora.

Za ostatak opozicije za sada također nema konkretnkih motiva, a optužiti Muratovića za istu bi također bilo apsurdno i neosnovano, što dodatno komplikuje stvari.

Posebno zanimljiv je članak o javnom mnijenju koji je objavljen 28.10. na ovom portalu, a konceptualno je zasnovan na komentarima sa posta Facebook stranice ovog portala.

Ilustracija napravljena za članak otkriva pristrasan pristup komentarima, s obzirom da su 3 od 4 izabrana komentara afirmativna u korist Samira Kamenjakovića:

U članku je naglašeno da je Kamenjaković prikupio najmanje negativnih komentara, iako nije jasno na koji je način analizirano “preko 800” u članku spomenutih komentara iz te Facebook objave. No od 10 odabranih i u članku prikazanih komentara, Kamenjaković je pozitivno predstavljen u njih 7, Muratović u dva a Amila Hodžić niti u jednom. Niti jedan od odabranih komentara nema negativan ton prema Kamenjakoviću. Tri negativna komentara se odnose na Muratovića, a jedan na Hodžić. 

Bitno je naglasiti da je na Facebook stanici ovog portala trenutno aktivno 7 plaćenih oglasa, što je neuobičajeno za jedan tek pokrenuti anonimni portal. Naime, praksa je pokazala da novonastali portali čija je osnovna namjena ekonomska dobit, distribuciju svog sadržaja osiguravaju radije kupovinom Facebook stranica koje već imaju veliki broj pratilaca, i bez velikog investiranja u oglase. Budući da se u ovom slučaju distribucija sadržaja portala osigurava kroz plaćene oglase na stranici koja nema veliki broj pratitelja, može se reći da ekonomska dobit nije osnovni razlog postojanja ovog portala. 

Uprkos nagovještaju korektnog i nepristrasnog izvještavanja na početnoj stranici, sadržaj portala Živinice Izbori 2020 je sve samo ne nepristrasan.

U člancima objavljenim na portalu koji je u potpunosti posvećen lokalnim izborima u Živinicama se može uočiti favoritizam prema trenutnom gradonačelniku Živinica i kandidatu SDA na lokalnim izborima, Samiru Kamenjakoviću, te pokušaji diskreditacije kandidata GS-a i kandidatkinje SDP-a. 

Zbog svega navedenog, člancima ovog portala dajemo ocjenu pristrasno izvještavanje

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 05. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me