MUZEJ RATNOG DJETINJSTVA SE ŽALI JER NISU DOBILI NOVAC IZ BUDŽETA, DIREKTOR SEBI PROPISAO PLAĆU OD 5.521 KM

Izvor/medij: Crna Hronika
Ocjena: Greška Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Muzej ratnog djetinjstva nije aplicirao za budžetska sredstva kako bi isplatio “funkcionerske” plate

Rukovodstvo Muzeja ratnog djetinjstva se požalilo da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) i resorni ministar Kenan Alikadić (SDA) toj ustanovi u ovoj godini nije dodijelilo niti jednu KM, iako je, ističu, bilo predviđeno 50.000 KM.

– Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio. Također, ostaju nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo – navode iz Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva nije dobio predviđeni budžet, uprava traži svoja prava

Danas je na svom zvaničnom Facebook profilu Muzej ratnog djetinjstva objavio saopćenje za javnost u kojem navodi kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta KS nije dobila predviđeni budžet od 50.000 KM, navodeći uz to kako je doprinos muzeja budžetima svih nivoa vlasti u 2020. godini iznosio 200.000 KM. – Ministar kulture i sporta … Nastavi čitatiMuzej ratnog djetinjstva nije dobio predviđeni budžet, uprava traži svoja prava

Crna hronika BiH​​

Povodom ovih prozivki, Ministarstvo je uputilo saopćenje za javnost u kojem, između ostalog, ističu da je direktor Muzeja Jasminko Halilović sebi propisao plaću u iznosu od 5.521 KM, a izvršenoj direktorici Muzeja 5.175 KM. Riječ je o bruto plati.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima plaću više od 5.500 KM, dok izvšna direktorica – od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plaća direktorice za razvoj i projekte. Radi se o plaćama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plaća uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plaća, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta.

POVODOM KRITIKA KOJE JE NA ADRESU MINISTARSTVA KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO UPUTIO MUZEJ RATNOG DJETINSTVA, A KOJE…

GEPOSTET VON MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA KANTONA SARAJEVO AM DONNERSTAG, 17. SEPTEMBER 2020

Članak indeksiran 14. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me