Raskrinkavanje.ba

BH dijaspora → Na pomolu nove strožije mjere u Njemačkoj: Da li će Bosanci i Hercegovci uopšte moći doći kući za praznike?!?

09.12.2020
Tekst članka

I dok se Merkel i akademija Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija nauke Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Prema njihovom mišljenju, “light lockdown” nije dao željene rezultate, tako da predlažu strožije mjere.

I dok se Merkel i akademija Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

“Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni, rekao je Lauterbach”, prenose danas brojni njemački mediji.

Razmišlja se o tvrdom lockdownu?

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedmicu dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U Njemačkoj su zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga jer je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel danas je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića.

To bi značilo, ako se odluka donese, i da mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

“Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana”, zapitala se kancelarka Merkel.

Ona je iznova kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

“Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa”, rekla je Merkel.

Članak indeksiran 24.12.2020. Zadnji put osvježen 24.12.2020.

Ocijenjeno u analizi