NAJSMRTONOSNIJA VARIJANTA KORONE: Američki istraživači stvorili mutant soj

Izvor/medij: Novosti
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Manipulativno izvještavanje o rezultatima kontroverzne studije u kojoj je “napravljen novi soj” koronavirusa

GRUPA istraživača sa Univerziteta u Bostonu kreirala je novu vrstu SARS-KoV-2, virusa koji izaziva kovid 19, koji je daleko virulentniji i smrtonosniji od bilo kog prethodnog soja.

Nakon što su dugo insinuirali da je Kina odgovorna za pandemiju korone zbog rizičnih eksperimenata u biolaboratoriji u Vuhanu, naučnici u američkoj laboratoriji su stvorili mutantni soj koji je daleko najzarazniji i najsmrtonosniji do sada.

Prema njihovom istraživanju, koje je objavljeno na biološkom serveru bioRkiv, naučnici su kombinovali dve varijante, stavljanjem šiljastog proteina omikron varijante na virus originalnog SARS-KoV-2 soja koji je bio prisutan u Vuhanu krajem 2019. Šiljasti protein je mehanizam koji virus koristi da uđe u ćeliju koju napada, a omikronov evoluirani šiljasti protein je daleko bolji u tome od ranijih varijanti, omogućavajući mu da izbegne imunološku odbranu stvorenu kao odgovor na prethodnu infekciju ili vakcinaciju.

Dobijeni virusni soj drugačiji je od bilo čega što su naučnici ranije videli. Prema njihovom istraživanju, dok je redovan soj omikrona izazvao „blagu, nefatalnu infekciju“ kod svih miševa na kojima je testiran, mutantna varijanta „izaziva tešku bolest sa stopom smrtnosti od 80 odsto“, navode istraživači.

U varijanti Vuhan, smrtnost je bila manja od 2 odsto, prema podacima Univerziteta DŽons Hopkins, iako je u nekim sredinama, poput NJujorka, gde su bolnice bile preplavljene pacijentima u proleće 2020, smrtnost dostigla 10 odsto.

Takođe je utvrđeno da je mutantna varijanta koju su stvorili naučnici pet puta infektivnija od omikrona, najzaraznije od bilo koje varijante SARS-koV-2 i one koja je odgovorna za većinu infekcija širom sveta ove godine.

Međutim, naučnici upozoravaju da je malo verovatno da će njihova hibridna varijanta biti smrtonosna za ljude kao što je za miševe, zbog značajnih razlika između imunih odgovora kod ove dve vrste.

Žele da istraže nove načine za sprečavanje infekcije

Naučnici su naveli da je njihov cilj bio da istraže ulogu proteina šiljaka u ukupnoj patogenosti, ili njegovu sposobnost da izazovu bolest. Istraživanje može pružiti nove načine za dizajniranje antitela za bolje lečenje ili sprečavanje infekcije varijantom omikron, ističu istraživači.

„Pokazali smo da šiljak, najmutiraniji protein u omikronu, ima nepotpunu ulogu u slabljenju omikrona“, naveli su.

"Ovo sugeriše da su mutacije izvan šiljka glavne determinante oslabljene patogenosti omikrona."

To je delimično posledica činjenice da soj iz Vuhana preferira da se razmnožava u plućnim alveolama ili malim vrećama unutar pluća koje se pune vazduhom kada udišemo. Međutim, omikron preferira da inficira bronhiole, ili granaste puteve koji povezuju alveole sa grlom, replicirajući se mnogo lošije u dubljim delovima pluća.

Rad je obavljen u Nacionalnoj laboratoriji za nove zarazne bolesti, jednoj od 13 laboratorija nivoa 4 biološke bezbednosti u SAD. Takve laboratorije su jedine ovlašćene da se bave najopasnijim patogenima na svetu, kao što su ebola, Marburg, ptičji grip i izumrli virusi kao što su Variola (malih boginja) i goveđa kuga.

Takve laboratorije se obično koriste za istraživanje načina lečenja povezanih bolesti ili za osmišljavanje odbrane od potencijalnog biološkog oružja. Međutim, sve je veća zabrinutost zbog upotrebe takvih laboratorija za samo stvaranje biološkog oružja ili zbog nepravilnog rukovanja patogenima, prenosi međunarodni Sputnjik.

sputnikportal.rs

Članak indeksiran 14. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me