Raskrinkavanje.ba

NS Uživo → Najstrožija ukrajinska tajna: Kijev planirao napad na Donbas, evo šta piše u dokumentima

09.03.2022
Tekst članka

Strogo čuvana dokumenta dospela su do ruske vojske, u njima stoji da je Ukrajina planirala ofanzivu na Dombas u martu.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini preduhitrila je i osujetila sveobuhvatnu ofanzivu udarnih grupa ukrajinske vojske na LNR i DNR koja je planirana u martu ove godine, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

-Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine rekao je Konašenkov i dodao da ta dokumenta potvrđuju da je kijevski režim tajno pripremao ofanzivnu operaciju na Donbas u martu 2022. godine.

Planirano jen da se borbena koordinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske „Operacije združenih snaga“ u Donbasu. Ruski vojni resor objavio je dokument koji potvrđuje da je kijevski režim u martu spremao ofanzivnu operaciju na Donbas,

Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine.

U dokumentima je naređeno da se „organizuje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene Nacionalne garde Ukrajine za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine.

Konašenkov je  saopštio da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke „NATO standarda“. Takođe navodi da pitanje umešanosti SAD i NATO-a u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

sputniknews.com/nsuzivo.rs

Članak indeksiran 05.04.2022. Zadnji put osvježen 05.04.2022.

Ocijenjeno u analizi