NAKON ALBANIJE, OVA DRŽAVA JE NA UDARU: Novi zemljotres VEĆ SUTRA, EVO GDJE ĆE BITI EPICENTAR, STRUČNJACI SE OGLASILI!

Izvor/medij: Novi
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Zemljotresi kao prilika za klikove

Nakon zemljotresa koji su potresli rano jutros Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.

- Kada je riječ o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascjep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara - pojasnila je dežurna u Seizmološkom zavodu.

reuters

Foto: Reuters

Ona je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

- Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste posljednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o vjerovatnoći - pojasnila je ona.

Snažan potres u Albaniji nešto prije četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane.

tanjug

Foto: Tanjug

Oni su na društvenim mrežama objavljivali kako je riječ o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

- Dosta se osjetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više - rekao je mještanin Dubrovnika.

Na Fejsbuku se javljaju ljudi iz Imotskog, Konavala, Kotora, Sarajeva, Mostara... i svi govore kako ih je podrhtavanje probudilo.

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i prije manje od tri nedelje.

 

Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Rihteru. Do potresa je došlo oko 2:30, javlja EMSC, a epicentar potresa bio je u moru kod otoka Mljeta.

Prije 1996. godine i snažnog potresa u Stonu jak je potres Dubrovnik pogodio i 1979. godine.

(Tanjug)

Članak indeksiran 27. 11. 2019 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me