Nakon izmjena: Završen mural sa likom Jovana Divjaka

Izvor/medij: Oslobođenje
Raskrinkano u: Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja

Mural predstavlja Jovana kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci Bosne i Hercegovine

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu".

POMOĆ DJECI

Ovo je još jedna od aktivnosti koje provodi udruženje, sa ciljem očuvanja sjećanja na svog osnivača. Udruženje je promijenilo svoje ime u "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu - Jovan Divjak".

- Jovan je vjerovao da je ključ budućnosti Bosne i Hercegovine u mladim ljudima i njihovom obrazovanju. Zbog toga, mural predstavlja Jovana kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci Bosne i Hercegovine obezbjeđujući stipendije i pružajući moralnu podršku za nekoliko hiljada djece i mladih ljudi, stoji u saopćenju Udruženja.

Ovim putem su se zahvalili autorima murala, timu "Obojene klape", Općini Novo Sarajevo i JU Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na saglasnosti oslikavanja murala na "Dječijoj kući", a posebne zahvalnice idu firmama Grafičar promet doo i Farb-ex doo (CAPAROL) koji su podržali izradu murala.

REAKCIJE GRAĐANA

- Svjesni smo reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što nam daje nadu da će nam se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, poručili su nezadovoljnim građanima koji su kritikovali prvobitnu verziju murala, na kojoj Jovan Divjak i nije baš ličio na sebe.

Informacije o načinu doniranja i podrške školovanju djece i mladih možete pronaći ovdje.

Članak indeksiran 06. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me