Raskrinkavanje.ba

Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja

Pojedini portali objavili su članke u kojima su naveli da je mural posvećen Jovanu Divjaku predstavljen prije nego se to zaista i desilo.

Foto: Facebook stranica Obojena Klapa

Na portalu Klix je 28. maja 2022. godine objavljen članak o muralu posvećenom generalu Jovanu Divjaku, u sarajevskom naselju Grbavica. U članku se, između ostalog, navodi:

Na Grbavici oslikan mural posvećen legendarnom generalu Jovanu Divjaku

Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha).

Članke o oslikavanju murala je 28. i 29. maja objavio i niz drugih medija u Bosni i Hercegovini (1, 2, 3). U pomenutom članku portala Klix ne navodi se nikakvo zvanično saopštenje o tome da je mural završen, ali se to jasno sugeriše u formulacijama u samom članku. Takve formulacije rezultirale su brojnim reakcijama čitatelja/ki te je mural kritikovan jer ne predstavlja vjerno Jovana Divjaka.

Nakon što je Klix objavio pomenuti članak, iz kog se može zaključiti da je mural završen, na istom portalu je 29.5.2022. objavljen i članak u kom se navode negativne reakcije korisnika/ca društvenih mreža. U ovom članku, u kom se o muralu također govori kao o nečemu što je završeno, pored screenshota negativnih komentara s društvenih mreža između ostalog se navodi:

Mural Jovana Divjaka izazvao je podijeljena mišljenja korisnika društvenih mreža, a mnogi su se složili kako je posveta legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine mogla biti puno ljepše naslikana.
(...)
Kada se sve sabere, u ovim tek izdvojenim reakcijama koje su preplavile internet, umjetnik je dobio ocjenu "nedovoljan (1)", a njegovo djelo nazvano je "velikom sramotom" uz zahtjev mnogih da portret koji se nalazi na Grbavici što prije bude prepravljen onako kako priliči generalu.

Portal Oslobođenje objavio je sličan članak s komentarima korisnika/ca Facebooka, u kom se u istom maniru navodi da je na Grbavici “osvanuo” mural posvećen Jovanu Divjaku. Međutim, Oslobođenje je otišlo i korak dalje te u autorskom dijelu članka navelo da “slika nije ono što je čika Jovo zaslužio”, kao i da bi bilo mnogo “poštenije i časnije da je “umjetnik” koji je oslikao ovaj mural odustao od posla kojem nije dorastao”:

Na Dječijoj kući, nekadašnjem Domu pionira Boško buha, u sarajevskom naselju Grbavica jučer je osvanuo mural posvećen Jovanu Divjaku, čika Jovi, kako su ga Sarajlije zvale.
(...)
Međutim, slika koja se pojavila na Grbavici zasigurno nije ono što je čika Jovo zaslužio. Bilo bi mnogo poštenije i časnije da je "umjetnik" koji je oslikao ovaj mural odustao od posla kojem nije dorastao. 

Nakon nekoliko dana svojevrsne kampanje protiv autora/ki murala, koja se odvijala na društvenim mrežama zbog objavljenih članaka iz kojih se zaključuje da je mural završen, portal Klix je 4. juna 2022. objavio članak u kom se navodi da je mural “popravljen” nakon što je “predstavljen prošle subote”:

Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti s njegovim likom, danas je predstavljena i "popravljena" verzija.

Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha) i predstavljen prošle subote [28.5.2022].
(...)
Nakon sedam dana predstavljena je i nova verzija koja mnogo više podsjeća na lik legendarnog Divjaka.

Prema tvrdnjama iz ovog članka, mural je navodno predstavljen 28. maja, kada je Klix objavio prvi članak, ali je nakon reakcija javnosti on “popravljen” te je, prema članku od 4.6, “predstavljena nova verzija”. Ovaj članak preuzeli su portali Bosnae, Crna hronika, BH Dijaspora, Radio AS Sarajevo, Ultra trijumf vijesti i Pressmedia

I drugi portali objavili su članke u kojima se navodi da je mural “popravljen” ili da je postojala neka “prvobitna verzija” murala koja je predstavljena u maju. Članke s takvim tvrdnjama objavili su portali Dnevni avaz, Oslobođenje, Raport, Radio Sarajevo i Srebrenička priča

Bitno je naglasiti i to da nijedan od medija koji su o muralu objavljivali i po nekoliko članaka za svoje tekstove nisu imali nikakve izvore ni sagovornike.

Šta su činjenice?

Jovan Divjak bio je oficir Jugoslovenske narodne armije i brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedan je od osnivača udruženja Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak. Kako se navodi na zvaničnoj stranici Udruženja, ono “pomaže djeci žrtvama rata u BiH, djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanoj, djeci i mladima romske nacionalne manjine i osobama u socijalnoj potrebi da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.” Divjak je preminuo 8. aprila 2021. godine. 

Oslikavanje murala s likom Jovana Divjaka na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu dio je aktivnosti koje provodi Udruženje Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak. Zvanično obavještenje o završetku murala objavljeno je na Facebook stranici Udruženja 5. juna 2022. godine. U objavi se navodi:

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.
(...)
Zahvaljujemo se autorima murala, timu „Obojene klape“, Općini Novo Sarajevo i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo na saglasnosti oslikavanja murala na „Dječijoj kući“, a posebno se zahvaljujemo Grafičar promet doo i Farb-ex doo (CAPAROL) koji su podržali izradu murala.

Svjesni smo reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što nam daje nadu da će nam se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na Facebook stranici nevladine organizacije Obojena klapa, koja se navodi kao autor murala, objavljeno je, takođe 5.6.2022, obavještenje o završetku murala, u kom se navodi:

Članovi i članice Udruženja Obojena klapa danas su okončali izradu murala na fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu, a koji je posvećen filantropu, humanisti i učitelju Jovanu Divjaku, osnivaču Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.

Brojne reakcije javnosti povodom ovog murala pokazale su izuzetan interes građanki i građana za uličnu umjetnost. Ipak, mnoštvo negativnih reakcija i komentara uzrokovani su neprofesionalnim i neetičkim izvještavanjem pojedinih portala.

Žao nam je što su dezinformacije zasjenile važnost ovog projekta, te se nadamo da će javnost s više razumijevanja i još većom posvećenosti pratiti sva buduća dešavanja u oblasti kulture i umjetnosti.

Dakle, mural je, prema autorima/kama, završen tek 5. juna 2022. godine. Pomenuti članci u kojima se izgled murala kritikuje objavljeni su prije njegovog završetka. Čak je i članak portala Klix koji govori o “popravljenoj” verziji murala objavljen prije obavještenja o završetku oslikavanja.

Jasno je, stoga, da završeni mural ne predstavlja nikakvu “popravljenu” verziju. Takođe se ne može govoriti o “prvobitnoj” verziji koja je navodno “predstavljena” krajem maja, jer je u pitanju bio nezavršen mural. 

Obavještenje o završetku oslikavanja murala objavljeno je 5.6.2022. te nisu tačne ni tvrdnje da je mural originalno “predstavljen prošle subote”, to jeste 28. maja 2022. godine. Tada je u medijima objavljena fotografija nezavršenog murala, što se može vidjeti kada se uporede fotografije objavljene tada i one koje su zvanično objavili/e autori/ke murala nakon završetka oslikavanja. 

Foto: Lijevo: Portal Klix, 28.5.2022; desno: Obojena Klapa, 5.6.2022. 

Portal Sarajevska sehara kontaktirao je jednog od autora murala Benjamina Čengića iz udruženja Obojene klape. U članku od 4.6.2022 ovaj portal navodi:

Kako saznajemo, a što smo se i uvjerili nakon razgovora s jednim od umjetnika koji radi na muralu, to je bila tek prva faza oslikavanja pa je sasvim očekivano bilo da ne izgleda onako kako treba u finišu da izgleda.

“Mural gospodinu Jovanu Divjaku nikada nije bio završen. Zbog tehničkih razloga i određenih putovanja članova našeg udruženja rad na muralu je morao da bude zaustavljen privremeno.

Obzirom da su te nepogodnosti trajale deset ili petnaest dana nije bilo nikakvog financijskog utemeljenja da skela stoji postavljena svih ovih dana.

Tako da nakon što su završene sve te stvari mi smo se vratili i odlučili da mural završimo, a ne da ga popravimo“, kazao je za Sarajevsku seharu Benjamin Čengić ispred udruženja “Obojena klapa”.

Kazao je da su mediji mural fotografisala u trenutku procesa kada su razmišljali kako da najbolje riješe konture lica.

“Sam proces oslikavanja murala uvijek ima svoje padove i rastove, trenutak u kojem je jedna od medijskih kuća fotografisala mural i objavila jeste bio jedan ‘pad’ tog murala, odnosno trenutak u procesu u kojem smo pokušavali da shvatimo na koji način najpravilnije i najbolje riješiti konture lica“, dodao je Čengić.

Dakle, u člancima Klixa, a onda i niza drugih portala, nezavršeni mural posvećen Jovanu Divjaku je manipulativno i netačno predstavljen kao završen. To je rezultiralo negativnim reakcijama javnosti zbog izgleda murala, često uz otvoreno vrijeđanje autora/ki, iako on u tom trenutku nije bio završen. 

Ipak, obavještenje o završetku murala, uz fotografije njegovog konačnog izgleda, objavljeno je sedmicu kasnije. Pojedini mediji objavili su članke o tome, ali ponovo uz netačne tvrdnje da je mural “popravljen”, kao i da je prvobitno bio “predstavljen” 28.5. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da je mural posvećen Jovanu Divjaku “popravljen”, da je postojala “prvobitna verzija” murala koja je izmijenjena nakon kritika javnosti, kao i da je mural prvobitno “predstavljen” krajem maja dajemo ocjenu dezinformaciju

Napomena:

7.6.2022: Nakon prigovora i reakcija koje su uslijedile nakon objavljivanja analize, kao i komunikacije s medijima, u analizi su napravljene izmjene.

S obzirom na to da ne postoje materijalni dokazi koji bi nedvosmisleno potvrdili da li je mural nakon objavljivanja prvobitnih tekstova (28.5) “popravljen”, ili su radovi obustavljeni, pa onda i nastavljeni, iako mural nije bio potpisan sve do 5.6, ocjene za tvrdnje da je mural “popravljen”, kao i da je postojala “prvobitna verzija”, povučene su.

Budući da se zbog uklonjene skele i obustavljenih radova moglo zaključiti da je mural bio “predstavljen” javnosti, prvobitna dodijeljena ocjena dezinformacija za tu tvrdnju promijenjena je u ocjenu greška. I dalje je, međutim, netačno da je 28.5. mural “predstavljen”, jer ga niko nije zvanično predstavio.

Također, naslov analize koji je glasio Mural posvećen Divjaku nije “popravljan” jer nije bio ni završen promijenjen je te sada glasi Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja. Lead analize je također izmijenjen u skladu s ažuriranim informacijama. 

7.6.2022: Portali Crna hronika, Klix i BH Dijaspora su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije i dobijaju ocjenu ispravljeno.

8.6.2022: Portali Avaz i Ultra trijumf vijesti su u međuvremenu izmijenili članke, oni sadrže tačne informacije i dobijaju ocjenu ispravljeno.

10.6.2022: Portal Pressmedia ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

27.6.2022: Portal Bosnae ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 04.06.2022

Klix: Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti...

  • Greška
  • Ispravljeno
Greška 04.06.2022

Radio AS Sarajevo: Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti...

  • Greška
Greška 04.06.2022

PressMedia: Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog “upitne sličnosti”

Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti...

  • Greška
  • Ispravljeno
Greška 05.06.2022

Avaz: Nakon brojnih kritika: Popravljen mural posvećen legendarnom generalu Divjaku

Podsjetimo, nakon što je predstavljen mural, uslijedile su brojne kritike kako lik na njemu ne liči toliko na generala Divjaka i da je on zaslužio mno...

  • Greška
  • Ispravljeno
05.06.2022

Oslobođenje: Nakon izmjena: Završen mural sa likom Jovana Divjaka

Mural predstavlja Jovana kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci Bosne i Hercegovine

05.06.2022

Radio Sarajevo: ♡ / Pogledajte kako sad izgleda mural posvećen generalu Jovanu Divjaku

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja „Obrazovanje gradi B...