Popravljen mural posvećen generalu ARBiH Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

Izvor/medij: BH dijaspora
Ocjena: Greška Ispravljeno
Raskrinkano u: Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja

-

Nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti s njegovim likom, danas je predstavljena i “popravljena” verzija.

Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha) i predstavljen prošle subote.

Kako je cilj murala bio odavanje počasti Divjaku građani su smatrali da prvobitna verzija nije bila zadovoljavajuća zbog teško uočljive sličnosti te su u komentarima na društvenim mrežama poručili da “general zaslužuje više”.

 

Između ostalog, korisnici su naveli kako je general zaslužio bolji i ozbiljniji portret te da “pozadina, odjeća, pa čak ni poza”, ne priliče legendarnom generalu.

Mnogi su tražili da se slika “popravi odmah”, a čini se da se na to nije trebalo dugo čekati.

Nakon sedam dana predstavljena je i nova verzija koja mnogo više podsjeća na lik legendarnog Divjaka.

 

Mnogo bolje, zar ne?

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Preminuo je 8. aprila 2021. u 84. godini. Građani Sarajeva su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje za koje se zalagao ostati vječne.

 

Članak indeksiran 06. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me