Popravljen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti

Izvor/medij: Bosnae
Ocjena: Greška Ispravljeno
Raskrinkano u: Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja

-

Danas je predstavljena “ispravljena” verzija nakon što je originalna verzija murala, posvećena legendarnom generalu Jovanu Divjaku, izazvala velike reakcije na društvenim mrežama zbog upitne sličnosti s njegovim likom.

Na Dječijoj kući na Grbavici protekle subote oslikan je i predstavljen mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku.

Budući da je svrha murala bila odavanje počasti Divjaku, građani su smatrali da je originalna verzija nezadovoljavajuća jer je sličnosti teško uočiti, a u komentarima na društvenim mrežama poručili da “general zaslužuje više”.

Između ostalog, korisnici su naveli kako je general zaslužio bolji i ozbiljniji portret te da “pozadina, odjeća, pa čak ni poza”, ne priliče legendarnom generalu.

Mnogi su tražili da se slika “odmah popravi”, a to nije dugo trajalo.

Sedam dana kasnije predstavljena je nova verzija koja puno više podsjeća na lik legendarnog Divljaka.

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Preminuo je 8. aprila 2021. u 84. godini života. Sarajlije su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje koje je zagovarao ostati zauvijek.

Članak indeksiran 06. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me