♡ / Pogledajte kako sad izgleda mural posvećen generalu Jovanu Divjaku

Izvor/medij: Radio Sarajevo
Raskrinkano u: Mural posvećen Divjaku nije “predstavljen” 28. maja

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje provodi udruženje, sa ciljem očuvanja sjećanja na svog osnivača. Udruženje je promijenilo svoje ime u „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“.

Jovan je vjerovao da je ključ budućnosti Bosne i Hercegovine u mladim ljudima i njihovom obrazovanju. Zbog toga, mural predstavlja Jovana kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci Bosne i Hercegovine obezbjeđujući stipendije i pružajući moralnu podršku za nekoliko hiljada djece i mladih ljudi.

Street art / Novi mural krasi Ciglane: Kako ga zaštititi od vandala?

"Zahvaljujemo se autorima murala, timu „Obojene klape“, Općini Novo Sarajevo i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo na saglasnosti oslikavanja murala na „Dječijoj kući“, a posebno se zahvaljujemo Grafičar promet doo i Farb-ex doo (CAPAROL) koji su podržali izradu murala.

Svjesni smo reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što nam daje nadu da će nam se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“. 

Podsjetimo, nakon što je prvobitna verzija murala posvećenog legendarnom generalu Jovanu Divjaku izazvala negodovanje građana zbog upitne sličnosti s njegovim likom, predstavljena je zvanična "popravljena" verzija.

Članak indeksiran 06. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me