Raskrinkavanje.ba

021.rs → Nalepnice na bananama i drugom voću - svaka ima broj koji sadrži važnu informaciju

11.12.2022
Tekst članka

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, nalepnice na kori su nešto što većina ljudi ne pogleda, već instinktivno skida pre jela.

Čak i ako ih primete, retko ko zna šta te deklaracije znače.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Nalepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano na veštačkom đubrivu, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takvi limuni su, na primer, označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek 8. Takve banane imaju na sebi broj 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne sme prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na veštački način produžuju rok trajanja i održavaju privid svežine.

Razlika između "prirodno" i "eko"

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korišćenju konzervansa.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi