Raskrinkavanje.ba

Republika.rs → NALEPNICE NA VOĆU OTKRIVAJU DA LI JE ORGANSKO ILI GMO! Svaka od njih nešto znači, a brojevi su još važniji

04.12.2020
Tekst članka

Na osnovu informacija na njima znaćete kakav je kvalitet namirnice...

Većina ljudi ne obraća pažnju na nalepnice na kori voća, već ih pre jela instinktivno skida. Čak i kada ih primeti, retko ko zna šta te deklaracije znače. Ali one nisu tamo bez razloga, objašnjavaju stručnjaci.

Voće koje dijabetičari nikako ne smeju da jedu!

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.

Nalepnica sa četiri broja

Ako voće ima deklaraciju sa četiri broja i počinje brojem tri ili četiri, znači da je uzgajano pomoću veštačkog đubriva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pedesetak godina. Limun je, na primer, označen brojem 4.033, dok banane nose brojeve 4.011.

Deklaracije se, prvenstveno, odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva

 

Nalepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet, od kojih je prvi devet, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose broj 94.011.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Vodite računa o broju osam na nalepnici

Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva, od kojih je prvi uvek osam. Na primer, takve banane imaju na sebi broj 84.011.

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi