Raskrinkavanje.ba

Radio Sarajevo → Naljepnice na bananama mogu kriti važno upozorenje: Obratite pažnju na ove brojeve

10.12.2022
Tekst članka

Naljepnice na bananama i ostalom voću kriju važne poruke! Da li znate šta znače?

Sigurno ste primijetili na bananama, ali i drugim voćkama, zalijepljene naljepnice na njihovoj kori. Ljudi ih uglavnom skidaju prije jela, te i ne obraćaju previše pažnju na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Međutim one mogu da nose važnu poruku! Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, bi trebalo da stoje i brojevi koji prije svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena. A ovo su neki od značenja tih brojeva:

Četiri broja na naljepnici

Ukoliko na deklaraciji pored imena proizvođač  vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa vještačkim đubrivom. Pa tako, na primjer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

Pet brojeva

A ako na namirnici vidite deklaraciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj devet, znajte da je ona organskog porijekla, tačnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Prvi broj je osam

Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dijela nasljednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. 

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi