Raskrinkavanje.ba

Volim Podgoricu → NALJEPNICE NA BANANAMA NISU TU BEZ RAZLOGA: Kad vidite šta znače, obavezno ćete ih gledati

10.12.2022
Tekst članka

Sigurno ste primjetili na bananama, ali i drugim voćkama, zalijepljene naljepnice na njihovoj kori. Ljudi ih uglavnom skidaju prije jela, te i ne obraćaju previše pažnju na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Međutim, one mogu da nose važnu poruku! Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, trebalo bi da stoje i brojevi koji prije svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena. A ovo su neki od značenja tih brojeva:

Ukoliko na deklinaciji pored imena vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa vještačkim đubrivom. Pa tako, na primjer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

A ako na namirnici vidite deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porijekla, tačnije da nije prskana pesticdima i prirodno je uzgajana, prenosi Mondo.

Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promjenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dijela naslijednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen a po Zakonu proizvod biljnog porijekla ne smije da sadrži više od 0,9 primjesa ovih organizama i primjesa koje su porijeklom GMO.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi