NALJEPNICE NA BANANAMA NISU TU BEZVEZE: Kad vidite šta brojevi na njima znače, stalno ćete ih gledati - jedan je NAJGORI

Izvor/medij: Novi
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Sigurno ste primijetili na bananama, ali i drugim voćkama, zalepljene naljepnice na njihovoj kori. Ljudi ih uglavnom skidaju prije jela, te i ne obraćaju previše pažnju na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Međutim one mogu da nose važnu poruku! Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, bi trebalo da stoje i brojevi koji pre svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena. A ovo su neki od značenja tih brojeva:

Četiri broja na naljepnici
Ukoliko na deklinaciji pored imena vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa vještačkim đubrivom. Pa tako, na primjer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

Pet broja
A ako na namirnici vidite deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porijekla, tačnije da nije prskana pesticdima i prirodno je uzgajana.

Prvi broj je osam
Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dijela naslijednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po Zakonu proizvod biljnog porekla ne smije da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primjesa koje su porijeklom GMO.

Članak indeksiran 06. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me