Raskrinkavanje.ba

Kozarski → NARODNA SKUPŠTINA NE RADI NIŠTA PROTIVUSTAVNO

21.11.2021
Tekst članka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je parlament Srpske, s obzirom na svoju kratku istoriju, uvijek bio pred izazovima, kao što je i sada, 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da ne radi ništa protivustavno, niti nezakonito. Čubrilović smatra da je to najvažnije, s obzorom na to da je Narodna skupština Republike Srpske najviši organ zakonodavne vlasti.


“Svi oni koji joj pripisuju neke druge elemente ili priželjkuju nešto drugo, daleko su od stvarnih činjenica. Narodna skupština će sigurno dati svoj doprinos rješavanju svih, pa i konfliktnih situacija u kapacitetu koji može biti odlučujući u svim ovim bitnim elementima”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je izrazio nadu da će i ovo vrijeme vrlo brzo proći, kako bi se moglo razmišljati i planirati neki drugi projekti, koji će biti životniji.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je prije 26 godina paraFiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

SRNA

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi