Raskrinkavanje.ba

Narodni lijek → Narodni lijek: Čaroban lijek za štitnjaču, srce, krv i kosti vi bacate kao da je obično smeće

06.03.2022
Tekst članka

Ljuska od jaja sa razlogom se koristi kao lijek koji pomaže za mnoge bolesti. Ljuska jajeta sadrži 90 % kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je ljuska jajeta po kemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima. U većim dozama ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.

Kalcij ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcij normalizira rad živaca i mišića, reguliše otkucaje srca, onemogućuje zgrušavanje krvi i potiče san. Također je važan za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu. Brojni su čimbenici koji crpe kalcij iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcija su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

>>Namirnice bogate kalcijem

Ljuska od jaja kao lijek

Lijek za štitnjaču
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašičicu, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Lijek za gastritis, čir

Kašiku mljevenih ljuski jaja pomiješati sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu.

Pola male kašikice mljevenih ljuski jaja pomiješati s dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Ljuska jajeta za zglobove

Visokokvalitetne ljuske od jaja u sebi sadrže 27 esencijalnih mikroelemenata, među kojima preovladava kalcijum-karbonat. Njihova struktura je veoma slična našim kostima i zubima.

Prema sprovedenim istraživanjima, kalcij-karbonat iz ljuske od jajeta povećava gustinu kostiju i stimuliše rast hrskavice, te smanjuje osjećaj bola kod oboljelih od artritisa.

Osim što sadrže kalcij, ljuska od jaja je prepuna magnezijuma, fosfora, glicina i kolagena, a svaki od tih elemenata itekako utiče na metabolizam kostiju.

Stavite jedno cijelo i čisto jaje u široku teglu. Prelijte ga sokom od svježeg limuna. Prekrijte teglu i odložite je u frižider, gdje treba da stoji narednih 48 sati. Za to vrijeme, na svakih par sati, treba lagano protresti teglu. Na samom početku ćete primijetiti da se stvaraju mjehurići, ali kako vrijeme prolazi, oni će potpuno nestati. Pažljivo izvadite jaje iz tegle. Svakodnevno uzimajte pola kašičice smjese.

>>7 upotreba ljuske od jajeta kojih se nikada ne biste dosjetili

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do sedam dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Članak indeksiran 24.05.2024. Zadnji put osvježen 24.05.2024.