Raskrinkavanje.ba

“Čarobni lijek”? Ljuska jajeta je izvor kalcija, ali neće izliječiti štitnjaču i gastritis

Portali godinama objavljuju članke o “čarobnim” ljekovitim svojstvima ljuske jajeta. Naučne studije pokazuju da ova materija ima određene koristi za zdravlje organa kojima pogoduje apsorpcija kalcija, ali ljuska jajeta nije lijek.

Foto: Freepik

Na anonimnom portalu Zdrav svet, 9. aprila 2024. objavljen je članak sa sljedećim naslovom: 

Čaroban lek za štitnjaču, srce, krv i kosti mi ga bacamo kao da je obično smeće!

Screenshot 2024 05 13 at 5.00.20 pm

Foto: Zdrav svet/Screenshot 

U članku se opisuje važnost kalcija za ljudski organizam i spominju se demografske grupe u kojima su visoke stope sklonosti prema pomanjkanju ovog elementa, kao što su trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci i osobe koje pate od probavnih poremećaja. U članku se također navodi:

 Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je ljuska jajeta po kemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica. Osim toga, ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.

 Članak završava trima receptima koji sadrže mljevenu ljusku jajeta i koji su u članku eksplicitno nazvani lijekom za štitnjaču, gastritis i čir želuca, kao i za “jačanje organizma” i “čišćenje krvi”. 

 Tvrdnje o ljusci jajeta kao “čudotvornom lijeku” na našem se govornom području dijele barem jedno desetljeće. Najraniju trenutno dostupnu objavu tvrdnje pronašli smo u članku portala Net (.hr) objavljenom 30. oktobra 2014. U ovom se članku navodi da je preuzet s web stranice Ljekoviti recepti, čija domena više nije dostupna. Isti članak svake godine prenose razni portali te je tako i verzija koja je bila aktuelna u aprilu ove godine tek neznatno izmijenjena verzija ovog članka. 

Članak je objavilo skoro 80 portala. Osim na portalima, tvrdnje o ljusci jajeta kao lijeku dijeljene su i na Facebook stranicama uz link na članak, ali i samostalno (1, 2, 3). 

 Šta su činjenice?

 U naučnoj studiji “Ljuska jajeta: struktura, kompozicija i mineralizacija” (eng. The eggshell: structure, composition and mineralization), objavljenoj 2012. godine u žurnalu Frontiers in Bioscience, navodi se da se ljuska kokošijeg jajeta uglavnom sastoji od kalcij karbonata (CaCO3), koji čini oko 96% ukupnog sastava. Preostale komponente uključuju organsku materiju (2%), kao i magnezij, fosfor i razne elemente u tragovima.

 Dakle, ljuska jajeta sadrži kalcij, koji je bitan za razvoj i zdravlje kostiju. Međutim, tvrdnja da tijelo lako apsorbuje kalcij iz ljuske jajeta jer je hemijski “gotovo identična” ljudskim kostima i zubima je pojednostavljenje. 

Iako, kao i ljuska, sadrže neki oblik kalcija, kosti i zubi se primarno sastoje od kalcij fosfata u formi hidroksiapatita Ca5(PO4)3(OH). Ljudske kosti i zubi složene su strukture koje sadrže i različite minerale i organske materijale kojih nema u ljusci jajeta. Naučnici/e također navode da kosti i zubi nemaju istu hemijsku kompoziciju.

Postoje naučne studije koje potvrđuju koristi koje mljevena ljuska jajeta može imati na zdravlje kostiju. Naučnici/e su u studiji objavljenoj 2019. godine u žurnalu Journal of Dairy Science and Technology uradili/e pregled literature koja se bavi efektima korištenja mljevene ljuske jaja na zdravlje, sa sljedećim zaključcima: 

 Studije na životinjama sugerišu da je ljuska jajeta prirodni izvor biološki dostupnog kalcija (...) Studije na ljudima pokazale su da prah ljuske jajeta (ESP) ima potencijal za poboljšanje mineralne gustoće kostiju i da pogoduje remineralizaciji površinskih lezija cakline zuba. Također je učinkovit u uklanjanju urinarnih kamenaca.

(...)

Redovna upotreba male količine ESP-a, koja se doda našim svakodnevnim jelima, može značajno poboljšati status kalcija kod pojedinaca/ki.

 Studija iz 1999. godine objavljena u žurnalu Bratislavske lekarske listy, u kojoj je vodeća autorica Anne Schaafsma, pokazala je da ova materija ima dobre kratkotrajne efekte na mineralnu gustoću kostiju osoba s osteoporozom ili osteopenijom, kao i na redukciju bola. Ista autorica je 2002. godine u žurnalu British Journal of Nutrition objavila istraživanje koje je pokazalo da dodatak prehrani s prahom ljuske jaja, vitaminima i mineralima pozitivno utječe na gustinu kostiju vrata kod zdravih žena u kasnoj postmenopauzi iz Nizozemske. Studija iz 2003. godine objavljena u žurnalu International Journal of Clinical Pharmacology Research navodi da “prah od ljuske jajeta ima pozitivne efekte na kosti i hrskavicu te je pogodan za prevenciju i liječenje osteoporoze”. 

Osteoporoza je bolest koja slabi kosti, čineći ih krhkijim i podložnijim lomovima. Obično se javlja kod starijih osoba, posebno kod žena nakon menopauze, ali može pogoditi i muškarce i mlađe osobe. Faktori koji doprinose razvoju osteoporoze uključuju nedostatak kalcija i vitamina D, nedovoljnu fizičku aktivnost, pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola i genetske predispozicije. Liječenje osteoporoze fokusira se na smanjenje rizika od prijeloma, povećanje gustine kostiju i ublažavanje simptoma. To uključuje farmakološke tretmane, suplemente (dnevni unos kalcija i vitamina D) te vježbe kojima se mogu ojačati kosti.

Obično se farmakološki pristup, odnosno lijekovi, kombinuje s ostalim tretmanima. Dakle, za liječenje, a posebno prevenciju osteoporoze nefarmakološke metode poput korištenja dodataka prehrani funkcionišu, jer pomažu povećanju gustine kostiju. Međutim, suplemente je bitno koristiti u skladu s uputama ljekara/ke kako bi se pratio njihov potencijalni učinak te kako bi se osiguralo da se radi o pravom dodatku i dozi.

 “Lijek” za štitnu žlijezdu

 Naslov analiziranog članka također sadrži tvrdnje da je ljuska jajeta “čaroban lijek za štitnjaču, srce i krv”, a u članku se navodi da “pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica”. Pored toga, na kraju članka su recepti za “lijek” protiv gastritisa i čira želuca, za zdravlje štitnjače i za “jačanje organizma” i “čišćenje krvi”.

 Pretraga repozitorija naučnih članaka Google Scholar ne pokazuje ozbiljne naučne studije koje bi potvrdile da ljuska jajeta ima dobrotvoran utjecaj na štitnjaču, odnosno štitnu žlijezdu. Kao što je spomenuto, ljuska jajeta uglavnom je sastavljena od kalcij karbonata, koji je koristan za zdravlje kostiju i može doprinijeti ukupnom unosu minerala, ali ne sadrži tvari koje su poznate po specifičnom utjecaju na funkciju štitnjače.

Zdravlje štitnjače obično je pod utjecajem tvari kao što su jod, selen, željezo, cink i vitamini B12, D3 i A. Učinkovito upravljanje poremećajima štitnjače često uključuje te tvari, koje nisu prisutne u značajnim količinama u ljuskama jaja.

Raskrinkavanje je već ranije pisalo o tvrdnjama da su neke namirnice “lijekovi” protiv bolesti štitne žlijezde (1, 2, 3). Postoje različite bolesti i različita stanja povezana s radom štitne žlijezde te se stoga za njihovo tretiranje koriste različiti tretmani i lijekovi, a liječenje često traje doživotno. Neke od bolesti su, nažalost, neizlječive. U analizi tvrdnji da napitak od žira liječi štitnjaču, objavljenoj 6. decembra 2023, navodi se:

Štitna žlijezda, ili štitnjača, žlijezda je koja se nalazi na dnu vrata i koja proizvodi različite hormone značajne za tjelesne funkcije. Dva glavna hormona koja proizvodi štitna žlijezda nazivaju se trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a značajni su za regulaciju metabolizma. Različita zdravstvena stanja i problemi mogu biti povezani sa radom ove žlijezde. Usljed nedovoljne ili prekomjerne proizvodnje hormona štitne žlijezde mogu se javiti stanja hipotireoze i hipertireoze. Među najčešćim zdravstvenim stanjima povezanim sa radom štitne žlijezde jesu i gušavost, rak štitne žlijezde, čvorovi na žlijezdi, Grejvsova bolest te Hashimotov tiroiditis.

Kako postoje različite bolesti povezane sa štitnom žlijezdom, nije moguće govoriti o univerzalnom “lijeku” koji može “regulisati rad štitne žlijezde”. Zavisno od toga o kojoj je bolesti riječ, zavisiće i potencijalni tretmani i liječenje. 

Dakle, ne postoji univerzalni lijek za bolesti štitne žlijezde, kako se radi o različitim stanjima, a ove se bolesti često tretiraju čitav život. 

“Čišćenje krvi” je bespotrebno

Gastritis i čir želuca bolesti su koje utječu na gastrointestinalni trakt, s tim da je gastritis blaži oblik koji se može razviti u čir na želucu. Nema značajnih naučnih istraživanja koja izričito povezuju konzumaciju ljuski jajeta s tretmanom ili ublažavanjem simptoma gastritisa ili čira. Kalcij karbonat, primarni sastojak ljuske jajeta, vrsta je antacida (supstanca koja se koristi za smanjenje želučane kiseline) i može privremeno neutralizovati želučanu kiselinu. To je slično tretmanima s antacidima koji se mogu kupiti bez recepta i koji mogu pomoći u upravljanju simptomima žgaravice ili blagih želučanih nelagoda.

Međutim, gastritis, koji je upala sluznice želuca, može imati različite uzroke, uključujući infekciju bakterijom Helicobacter pylori, hroničnu upotrebu nesteroidnih antiupalnih lijekova (NSAID) ili prekomjerno konzumiranje alkohola. Liječenje tipično uključuje rješavanje osnovnog uzroka umjesto pukog olakšavanja simptoma.

Iako kalcij karbonat može pružiti privremeno olakšanje od simptoma povezanih s želučanom kiselinom, upotreba ljuski jajeta kao kućnog lijeka za gastritis ili čir nije široko istražena ni medicinski preporučena.

Također, ne postoje značajna naučna istraživanja koja direktno povezuju konzumaciju ljuske jajeta s “jačanjem organizma” (1, 2, 3) ili “čišćenjem krvi” (1, 2). Koncepti “jačanja organizama” i “čišćenja krvi” su široki i obično se ne obrađuju u naučnim terminima u ovom kontekstu.

Ideja “čišćenja krvi” nije priznat medicinski koncept, ali se često koristi u holističkoj i alternativnoj medicini kao sinonim za uklanjanje toksina iz tijela. U članku objavljenom 14. oktobra 2019. na stranici Medical News Today navodi se da krv igra ključnu ulogu u tijelu jer prenosi kisik, hranljive tvari i hormone te je odgovorna za odnošenje otpadnih proizvoda iz ćelija. Krv prenosi te toksine do pluća, jetre i bubrega, koji ih onda oslobađaju iz tijela. Članak dalje navodi da “neki ljudi vjeruju da sredstva za čišćenje krvi mogu pomoći ovim organima da obavljaju svoj posao i čiste krv.”,

Kako tijelo većinu vremena efikasno čisti krv samo od sebe, može biti teško odrediti pravu učinkovitost detoksikacijskih proizvoda.

S tim u vezi, neka prirodna hrana i bilje mogu pomoći organima da obavljaju svoj posao efikasnije. Međutim, ne postoji čudotvoran lijek ili brzi čistač krvi, bez obzira na tvrdnje koje proizvođač može iznijeti.

U naslovu analiziranog članka također se tvrdi da je ljuska jajeta “čaroban lijek” i za srce. Nejasno je na šta se tačno misli jer postoji veliki broj stanja povezanih s oslabljenim radom srca i ona se liječe na različite načine.

Dakle, ljuska jajeta može biti izvor kalcija ako se pravilno pripremi. Međutim, uvijek je najbolje konsultovati se s ljekarom/ljekarkom prije početka bilo kojeg novog režima suplementacije, uključujući prirodne izvore poput praha od ljuske jaja, kako bi se osiguralo da je siguran i prikladan za individualne zdravstvene potrebe. Ovo je posebno bitno jer prekomjerno konzumiranje kalcija može dovesti do hiperkalcemije, kamenca u bubregu i bubrežnih problema

Iako konzumiranje ljuske jajeta ima neke zdravstvene koristi, specifično za kosti, ova tvar nije lijek protiv gastritisa, čira na želucu i bolesti štitne žlijezde, kao ni lijek koji “čisti krv”. Ove tvrdnje stoga ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena
27.5.2024. Nakon objave ove analize, portali Srbija danas, Krstarica, Stil, Espreso, Beaute Healthy, Alo i Najžena su ispravili pogrešne navode te dobijaju i ocjenu ispravljeno

31.05.2024. Portal Informer je ispravio netačne tvrdnje u članku, a članku je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 01.07.2021

Kuhajte sa nama: PRAVI LEK ZA KOSTI!

  • Pseudonauka
Pseudonauka 22.01.2019

Svet Plus: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

  • Pseudonauka