Voćni napitak neće izliječiti hipotireozu

Recept za voćni napitak koji “liječi” hipotireozu, ili bolesti štitne žlijezde uopšte, dijeli se na portalima već godinama. Ne postoji dijeta koja liječi uzroke niskog nivoa hormona štitne žlijezde.

Foto: Freepik

Na portalu Prirodni lijekovi 26.9.2023. godine objavljen je članak o receptu za napitak koji navodno liječi bolesti štitnjače, uključujući hipotireozu. Članak je opremljen naslovom:

Od štitnjače sve kreće, hormoni, pretjerana mršavost ili debljina: Lijek imate kod kuće, kako da je prirodno izliječite

Recept uključuje sastojke i namirnice koji se uglavnom mogu pronaći u domaćinstvu. U članku je navedeno da je recept “podijelila nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain” i da se sastoji od filtrirane ili izvorske vode, soka od brusnice, suhog đumbira, cejlonskog cimeta, muškatnog oraščića, iscijeđenog soka od narandže i limuna.

Navodi se i šta sadrži svaka od ovih namirnica, šta navodno pomaže u radu štitne žlijezde, kao i šta je hipotireoza ili nedostatak hormona štitne žlijezde.

Tvrdnje da ovaj napitak može izliječiti bolesti štitnjače dijele se na pojedinim portalima već godinama. Pronašli smo 54 članka s tvrdnjom da je ovaj napitak “lijek”, a najraniji takav članak koji smo pronašli objavljen je 4.5.2019. godine na portalu Alo.

Pored toga, link na članak iz juna ove godine dijeli se u komentarima na Facebook objave sa slikom na kojoj je naslov ovog članka o “lijeku kojeg imate kod kuće”. 

Šta je hipotireoza i kako se liječi?

Štitnjača je žlijezda smještena u donjoj polovini vrata. Proizvodi dva osnovna hormona: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), i izlučuje ih direktno u krv. Štitnjača stvara hormone koji u sebi sadrže jod i većinom kontrolišu metabolizam.

Kako je navedeno na stranici medicinske ustanove Mayo Clinic, hipotireoza se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. U ranijim fazama moguće je da hipotireoza ne uzrokuje mnoge simptome, međutim, ako se ne tretira na vrijeme, može dovesti do drugih zdravstvenih stanja, poput visokog nivoa holesterola i srčanih problema. Neki od simptoma hipotireoze su umor, zatvor, suha koža, bolovi u mišićima, depresija, opadanje kose i slično.

Uzrok hipotireoze najčešće je autoimuna bolest Hašimotov tireoiditis - hronična upala štitne žlijezde. U slučaju ovog stanja, organizam razvija protutijela koja postepeno dovode do trajnog oštećenja i slabljenja funkcije štitne žlijezde.

Hipotireoza se najčešće tretira uzimanjem sintetičkog hormona štitne žlijezde pod nazivom levotiroksin, koji eliminiše simptome. Ukoliko se nadomjesna terapija uzima redovno u propisanoj dozi, prognoza je odlična. Međutim, liječenje većinom traje doživotno. Na stranici Kardiocentra Sarajevo navedeno je: 

Hipotireoza je često doživotni problem, pa i liječenje traje doživotno. U nekih osoba može postojati kratkotrajna hipotireoza (neki oblici upale štitnjače ili virusnih infekcija štitnjače) - tada se hormoni normaliziraju za nekoliko mjeseci.

Također je navedeno da se hipotireoza mora liječiti s obzirom na to da može dovesti do miksedemske kome i, posljedično, u rijetkim slučajevima - smrti.

Da li navedeni recept liječi hipotireozu?

Recept za napitak za koji se na našim portalima tvrdi da “liječi” štitnu žlijezdu objavljen je na engleskom jeziku na portalu India Times 25.10.2013. godine. Na našem govornom području recept je prvi put objavljen u članku portala Journal (.hr) 15.3.2018. godine. U oba ova članka navodi se da će ovaj recept pomoći u tome da štitnjača bolje funkcioniše i da će unaprijediti njen rad, ali ne i da liječi bolesti štitnjače.

Google pretraga ne daje rezultate koji bi utvrdili da postoji medicinsko utemeljenje da napitak od brusnice, đumbira, cimeta, muškatnog oraščića, narandžinog i limunovog soka liječi hipotireozu ili druge bolesti štitnjače.

Za neke od navedenih sastojaka postoje određene studije i članci koji potvrđuju da unos spomenutih namirnica može pomoći u boljem funckionisanju štitnjače. Tako, recimo, medicinski portal Health Central u svom članku objavljenom 19.11.2016. godine spominje brusnicu, đumbir i cimet kao namirnice koje su korisne za rad hormona T3 i T4 štitne žlijezde, kao i za poboljšanje funkcije metabolizma. Ipak, u članku Mayo Clinic navodi se sljedeće:

Općenito, ne postoji ishrana koja može pomoći usporenom radu štitne žlijezde. Možete vidjeti brojne tvrdnje u vezi s ishranom za hipotireozu. Međutim, ne postoje dokazi da će konzumacija ili izbjegavanje određenih namirnica pomoći da štitna žlijezda kod ljudi s usporenim radom štitnjače bolje funckioniše.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je napitak od brusnice, đumbira, cimeta, muškatnog oraščića, limunovog i narandžinog soka “lijek” protiv hipotireoze, ili bolesti štitne žlijezde uopšte, ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena:

19.10.2023: Portali Alo i Espreso su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena .ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 18. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me