Raskrinkavanje.ba

Espreso.co.rs → SVE BOLESTI KREĆU OD ŠTITNE ŽLEZDE! HORMONI, PRETERANA MRŠAVOST ILI DEBLJINA: Lek napravite kod kuće!

18.06.2019
Tekst članka

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima

Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju, piše "Atma.hr".

Recept je podelila sertifikovana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:

– 7 čašica izvorske ili filtrirane vode – 1 čašica 100-postotnog soka od brusnice – ¼ kašike suvog đumbira – ½ kašike cejlonskog cimeta – ¼ kašike muškatnog oraščića – ¾ čašice sveže iscijeđenog soka od naranče – ¼ čašice sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:

Zagrejte vodu na vatri i pre nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok narandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.

Tajna lekovitosti napitka za štitnu žlezdu

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitne žlezde, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan lekoviti začin i to s opravdanim razlogom, jer zaista djeluje. To uključuje i blagotvorno delovanje na štitnu žlezdu. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lek za štitnu žlezdu. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitne žlezde. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje insulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, te potiče metabolizam.

Narandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Sadrži idealanu razmeru fruktoze i glukoze, te minerale magnezijum i kalijum. Pozitivno deluje na štitnu žlezdu i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok vrednog je nutritivnog sastava i posebno lekovit za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se dešava kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitna žlezda reguliše metabolizam, a niske razine hormona usporavaju telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Imate li usporen rad štitne žlezde pijte ovaj napitak svakodnevno. Takođe, jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, te morsko povrće poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, mrkve ili bundeve.

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbegavajte hranu koja može ometati rad štitne žlezde – brokoli, zelje, cvetača, kelj, spanać, repa, soja, kikiriki, gorušica.

Članak indeksiran 18.10.2023. Zadnji put osvježen 18.10.2023.

Ocijenjeno u analizi