Raskrinkavanje.ba

Alo → Ovaj lek za štitnu žlezdu svi imamo u kući, a toga nismo ni svesni!

04.05.2019
Tekst članka

Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji podstiču rad štitne žlezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju, piše "Atma.hr".

Recept je podelila sertifikovana holistička nutritivna terapeutkinja Seida Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:

– 7 šolja izvorske ili filtrirane vode

– 1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice

– ¼ kašičice suvog đumbira

– ½ kašičice cimeta

– ¼ kašičice muškatnog oraščića

– ¾ šoljice sveže isceđenog soka od narandže

– ¼ šoljica sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:

Tajna lekovitosti napitka za štitnu žlezdu

Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno jako popularan lekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zbilja deluje. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet je višestruko koristan lek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Narandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Pozitivno deluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitnjača reguliše metabolizam, a nizak nivo hormona usporava telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.

Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitnjače – brokula, zelje, kelj, repa, soja, kikiri

Članak indeksiran 18.10.2023. Zadnji put osvježen 18.10.2023.

Ocijenjeno u analizi