Recept je podelila sertifikovana holistička nutritivna terapeutkinja Seida Kiran Zahra Hussain, a sastoji se od:
– 7 šolja izvorske ili filtrirane vode
– 1 šoljica 100-postotnog soka od brusnice
– ¼ kašičice suvog đumbira
– ½ kašičice cimeta
– ¼ kašičice muškatnog oraščića
– ¾ šoljice sveže isceđenog soka od narandže
– ¼ šoljica sveže isceđenog soka od limuna
Priprema:
Tajna lekovitosti napitka za štitnu žlezdu
Brusnice su odličan izvor joda koji je esencijalan za zdravlje štitnjače, a ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tela, reguliše metabolizam, rast i razvoj.
Đumbir je trenutno jako popularan lekoviti začin i to s opravdanim razlogom jer zbilja deluje. Sadrži magnezijum koji se pokazao kritičnim u kontrolisanju bolesti štitne žlezde. Uz to deluje i antiupalno što pomažu u sprečavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.
Cimet je višestruko koristan lek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. Laički, medicinska primena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Uz to, cimet deluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.
Narandžin sok bogat je izvor C vitamina koji je bitan za mnoge procese u telu. Pozitivno deluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminiše toksine iz tela te pomaže u ispravnoj funkciji hormona.
Hipotireoidizam se dešava kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitnjača reguliše metabolizam, a nizak nivo hormona usporava telo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Kada se ne leči može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.
Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima.
Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitnjače – brokula, zelje, kelj, repa, soja, kikiri